Udbudsbetingelserne for landvind og sol møder hård kritik fra sektoren

Nye udbudsbetingelser skal sikre udbygningen med landvind og sol, men betingelserne kan i stedet forsinke og fordyre den grønne omstilling, mener Wind Denmark, der kalder de nye betingelser for reelt ubrugelige.
22. SEP 2020 11.32

Regeringen har præsenteret en ny udbudsmodel for fremtidens landvind og solanlæg, men udkastet får skarp kritik af sektorfællesskabet Wind Denmark, som kalder de foreslået udbudsbetingelser for reelt ubrugelige. 

- Det er en utrolig ærgerlig situation for den grønne omstilling og de aktører, der ønsker at tage del i den. Den måde som udbudsbetingelserne foreslås indrettet på, gør reelt udbuddet ubrugeligt, da man ikke kan gå i banken eller til investorer med denne model, siger Jan Hylleberg, administrerende direktør i Wind Denmark. 

Wind Denmark appellerer derfor til at regeringen og Folketinget tager den nye udbudsmodel til genovervejelse, hvor man istedet kan mindske risikoen ved at investere i sol og landvind. 

Regeringen har i sit udspil lagt op til en model, der baserer sig på en risikodeling mellem stat og investor - en såkaldt contract for difference-model (CfD). 

Kun biligste projekter kan få CfD-kontrakt

Wind Denmark har længe argumenteret for en CfD-model, som i praksis gør fremtidige sol og landvind støttefrie, men hvor der indgåes en risiko- og indtægtsdeling. 

Men i den nye udbudsmodel er det kun tiltænkt at skulle gælde for de teknologineutrale udbud, hvor kun de billigste sol- og vindprojekter kan vinde CfD-kontrakter og skal køre i slutningen af 2020 og 2021.

- Ud over at de foreslåede udbudsmodel i voldsom grad diskriminerer landvind- og solprojekter over for den valgte model for Thor havmøllepark, så er konsekvensen desværre, at de grønne projekter, der ville have brug for at deltage i udbudskonkurrencen, vil se sig nødsaget til at lade være, da betingelserne er så ringe, at de ikke løser den udfordring, der var den politisk intention bag sommerens beslutning om de teknologineutrale udbud, siger Jan Hylleberg.

Det vil i sidste ende kunne betyde, at de nye udbudsbetingelser vil kunne blive et benspænd for den grønne omstilling mere end en støtte. 

- Det virker som et urimeligt og utilsigtet benspænd for den grønne omstilling, som slet ikke flugter med de flotte ambitioner og taler fra den juni aften, hvor aftalen blev indgået, siger Jan Hylleberg. 

esl

 

 

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet