Udslip af metan fra danske biogas-anlæg er alt for stort
Biogas’ potentiale er stort - det erstatter fossile brændsler, hvilket reducerer drivhusgasudledningerne. Biogas, som kan akkumuleres i gaslagre, medvirker også til forsyningssikkerhed og kan være med til at sikre, at strømmen ikke forsvinder, når solen ikke skinner på solcellerne, og vinden ikke blæser på vindmøllerne.
Men der er også ulemper; for biogas bruger energi, når der transporteres materialer, men også til pumper, omrørere, opgraderingsanlæg og opvarmning af biomasse. Sidst men ikke mindst er der risiko for, at der siver metan, som er en kraftig drivhusgas, ud fra anlæggene.
Nu viser et nyt studie, foretaget af forskere fra DTU Sustain og publiceret i tidsskriftet Waste Management, at metan-tabet fra biogas- og rensningsanlæg er ganske stort. Det skriver Videnskab.dk.
Undersøgelsen viser, at anlæggene i gennemsnit havde et tab på 2,5 pct. Det laveste tab ses hos biogas-fællesanlæggene (1,9 pct.), mens det højeste er målt hos renseanlæggene (7,7 pct.), fortæller Anders Michael Fredenslund, seniorforsker ved DTU Sustain, der står bag studiet:
- Tabet er højere, end hvad branchen selv har sat som målsætning. 1 procent har de sat som mål, og vi fandt frem til lidt over 2 procent, siger han og tilføjer:
- Vi har data fra 69 anlæg. Det er halvdelen af al dansk biogasproduktion ude på anlæg. Det er et solidt datasæt, så vi er ret sikre på de tab, vi kommer frem til.
Gamle anlæg særligt slemme
Ifølge Lars Ditlev Mørck Ottosen, professor og leder på Institut for Bio- og Kemiteknologi ved Aarhus Universitet, er det et stort stykke arbejde, forskerne har lavet.
- Studiet viser, at der er ældre anlæg, både i landbrugs- og spildevandssektoren, hvor der er markant højere læk end i de nye industrialiserede anlæg. Det er positivt, at der er bedre styr på det på de nye store anlæg, men vi skal være opmærksomme på, at der hele tiden skal arbejdes på at reducere emissionen, siger Lars Ditlev Mørck Ottosen og tilføjer:
- Det er bekymrende, at nogle af de gamle anlæg har så store emissioner. Samlet set er det problematisk, fordi der ikke skal ret meget kulstof ud af det samlede flow, før det får en samlet negativ klimapåvirkning, fordi metan er så stærk en drivhusgas.
Skal Danmark i mål med klimaambitionerne, skal alle hjørner kigges efter, mener han.
- Og så er det bestemt ikke tilfredsstillende, at nogle de gamle anlæg på renseanlæg har en lækage på 6-10 procent, siger Lars Ditlev Mørck Ottosen.
Undersøgelsens resultater understreger, at der er behov for at få indført regulering på området. Det er vigtigt, at metanlækager reduceres for at bevare den positive klimaeffekt ved biogas, så den stadig understøtter den grønne omstilling.
På baggrund af studiet bliver der nu indført regulering for lækage af metangas for biogas-anlæggene.
amp