PtX mens vi venter:
Unik praktisk erfaring med PtX
Der er fred, ro og udsigt til grønne marker hos Hans Chr. Knudsen i hjemmet få km udenfor landsbyen Kibæk. Solcellerne er for længst installeret på taget, og et hjemmelavet vildmarksbad med egne solceller står næsten færdig. Sidstnævnte har han selv lavet, og der er tilmed en brændekedel til de koldeste dage, hvor solen ikke skinner. Hans Chr. Knudsen har nemlig skruet hænderne godt på, og det er ikke bare hobby, det er nemlig allerede 40 år siden, han som 19-årig blev udlært VVS’er og blikkenslager i Thyregod.
- Egentlig kunne jeg snart gå på Arne-pension, siger Hans Chr. Knudsen på en måde, så man tydelig mærker, han er et helt andet sted i livet.
Han er nemlig som 59-årig allerede en del af den PtX-bølge, der bliver drømt stort om rundt omkring i Danmark. Men Hans Chr. Knudsen er langt foran planerne, der støver til i skrivebordskufferne, for han har allerede ni års praktisk erfaring med PtX.
Det begyndte i 2013, hvor han efter at have arbejdet 20 år som gastekniker hos Naturgas Midt-Nord havde nået at være faglærer et år på Herning Tekniske Skole, inden han kom til Ringkøbing-Skjern Forsyning, der på det tidspunkt havde planer om etablering af en gasrørledning. Det var en opgave, som interesserede ham.
- Jeg ved virkelig noget om gas fra mine 20 år som gasteknikker, hvor jeg arbejde dels med myndighedstilsyn og indsamling af data og monetorering. Og jeg har arbejdet på rigtig mange forskellige proces-anlæg hos de industrielle kunder, og det giver god ide om, hvad der kan lade sig gøre, fortæller Hans Chr. Knudsen.
Endte hos lille firma
Men den store erfaring blev ikke brugt der, for gasrørledningen blev aldrig til noget. Måske var det rent held, for Hans Chr. Knudsen endte i stedet for at få arbejde hos firmaet Electrochaea, der lånte sig ind i Testcenter Foulum, der hører under Aarhus Universitet. Her blev en testreaktor lånt, og der skulle laves PtX.
Processen var, at strøm blev lavet til brint gennem en electrolyzeren. Brinten blev så blandet med CO2 fra et biogasanlæg og arkæer i en reaktor, når der så blev tilsat forskellige salte og mineraler, så endte den proces med at gøre X’et til metan. Det blev med andre ord power to gas. Arkæerne er naturlige mikroorganismer, der kommer fra vulkanerne på Island.
På det tidspunkt var Electrochaea dog et lille firma med to-tre ansatte. Det skulle vise sig at være et held både for udviklingen og Hans Chr. Knudsen, for da processen blev flyttet til en mindre højtryksreaktor, var han alene om at betjene projektet. Chefen for Elesctrochaea amerikaneren Mich Hein, der ellers var med på projektet, var på rejser i længere perioder.
Højtryksreaktoren måtte have fjernet trykket, hver gang der skulle tilføres salte og mineraler til processen. Det var tidskrævende, og gasproduktionen gik i stå, og det irriterede Hans Christian Knudsen en smule.
- Jeg tænkte, noget måtte gøres. Der var en studs, hvor jeg tænkte, det må være muligt at tilføre salte og mineraler den vej. Men det var amerikanske gevind, så jeg måtte dreje delene herhjemme på min drejebænk, fortæller Hans Chr. Knudsen.
Det gjorde det muligt sætte en ventil og en påfyldningsboks på, så den boblende power-to-gas-proces ikke blev afbrudt.
”Hvad har du gjort?”
Et power-to-gas-anlæg med brint, CO2 og arkæer under højtryk kan være en farlig sag, men igen spiller erfaringen ind.
- Man skal have respekt for det, for der er både brint og kemikalier, og man må aldrig have for travlt. Jeg er jo vant til at lave sikkerhedstjek, og det hjælper, forklarer han.
Den nye tilføjelse på anlægget virkede da også ud over alle forventninger. Gaskvaliliteten var pludselig i en helt anden liga.
- Efter jeg havde lavet den ændring, så kom gaskvaliteten over 90 pct, og det havde vi aldrig haft før. Metanen var af en kvalitet, der kunne komme på naturgasnettet, siger Hans Chr. Knudsen.
Det gik da heller ikke lang tid, inden han fik et begejstret opkald fra sin chef Mich Hein.
- Mich sagde, ”Hvad har du gjort”, fortæller han om en ændring, der gav ros.
Det gennembrud gjorde, at Hans Chr. Knudsen endte med at blive fastansat hos Electrochaea som head of operations & maintenance.
1 MW PtX i Avedøre
Næste projekt endte med at være et 1 MW power-to-gas-testværk i Avedøre, som Hans Chr. Knudsen var med til at opbygge og drive i perioden 2015-2019. Her blev der leveret gas til naturgasnettet.
Siden har han været med til at opbygge endnu et mindre testanlæg i Solothurn og et labortorie i München. Electrohaea er nemlig vokset i mellemtiden til at have knap fyrre ansatte og flyttet til den bayriske hovedstad for at være tættere på investorerne, der blandet tæller tyske Audi
Nu arbejder Hans Chr. Knudsen sammen med sine kollegaer på at flytte electrolyzeren fra testværket i Avedøre til den tyske by Pfaffenhofen, hvor byens energiforsyning Stadtwerke har planer om PtX.
Når Hans Chr. Knudsen kigger tilbage på sin begyndelse med PtX for ni år siden, så er der en række ting, som han har lært.
- Et PtX-anlæg skal være fleksibelt, så der kan bygges et filter ind eller en muligheden for at tage en prøve midtvejs. Det kan være, der er for meget fugt, så skal der være mulighed for at komme af med fugten. Men kan godt blive snydt af en beregning, derfor er fleksibiliten så vigtig. Det har reddet os mange gange, at jeg har den praktiske erfaring, fortæller han.
De manglede rammebetingelser
Flytningen af electrolyseren og en måske kommende genopbygning i Sydtyskland ændrer ikke på, at Hans Chr. Knudsen hellere end gerne for længst ville arbejde på et 10-MW-PtX anlæg, der er planlagt på Rybjerg Biogas udenfor landbyen Roslev i Salling.
Men nettariffer på el-nettet gør, at der skal betales nettarif for grøn strøm fra vindmøller eller solceller. Det gør det hele urentabelt, selvom et PtX-anlæg ville kunne aftage den CO2, der ellers bliver udledt i atmosfæren fra et biogasanlæg. Sådan er det ved alle biogasanlæg.
- Her har vi muligheden for, vi ikke skal blæse al den CO2 ud fra biogasanlæggene, og samtidig kan vi producere grøn gas. Med situationen som den er nu med Ukraine og Putins gas, så burde vi for længst være i gang. Det kan ikke passe, det ikke lykkes med PtX, teknikken er der jo styr på, siger Hans Chr. Knudsen, der om nogen, er klar til PtX i storskala hellere i dag end i morgen.