Verdensmålshuset er åbnet – Polytech er en af samarbejdspartnerne
Idemanden bag Verdensmålshuset Gert Barslund kunne lørdag morgen være godt tilfreds. Åbningen af Verdensmålshuset blev fejret med et event i Musikhuset Esbjerg med et godt fremmøde, selv på et tidspunkt hvor de fleste helst vil hygge sig hjemme med rundstykker.
Verdensmålshuset åbnes, så børn og unge kan komme der sammen med deres skoler.
Konceptet går ganske enkelt ud på, at Gert Barslund sammen med en ansat og frivillige arbejder eksempelvis med 100 elever fra Hjerting Skole og 75 HTX-elever fra Rybners i Esbjerg om FN’s verdensmål nummer 12, der handler om sikre bæredygtigt forbrug og produktionsformer.
I dette tilfælde er det i et samarbejde mellem Verdensmålshuset og virksomheden Polytech i Bramming, der leverer til dele til og omkring vindmøller.
Læring gennem idéudvikling, der kan være med til at gøre en grøn virksomhed endnu grønne, er devisen. Samtidig bliver eleverne opmærksomme og bevidste om verdenmålene. Om de selv vokser op og bliver bedre verdensborgere er uvist, men bevidstheden om verdensmålene får de med, det er der ingen tvivl om.
Polytech som case
Både skoleeleverne og HTX’erne har selv frivilligt valgt at deltage, så motivationen kan kun være i top. Samtlige elever har allerede været på besøg hos Polytech og er blevet præsenteret for udviklingsopgaverne. De lyder sådan her:
Hvordan reducerer Polytech sit vandforbrug i forbindelse med test af produkter?
Hvordan kan Polytech få mere bæredygtig emballage, når produkter bliver transporteret både internt og eksternt?
Og hvordan opnår Polytech mere bæredygtighed i sine udearealer?
- Eleverne har talt med specialisterne hos Polytech, og nu har de så et par måneder til arbejde med deres cases, fortæller Gert Barslund, der har oplevet en stor interesse fra eleverne for at deltage både fra eleverne fra Hjerting Skole og Rybners HTX.
Der er forskel på, hvilke opgaver eleverne får, alt efter om de komme fra en folkeskole eller en ungdomsuddannelse.
- Opgaverne er tilpasset aldersniveauet, så de kan forstå tingene. Og HTX-eleverne kommer til at fungere som mentorer for skoleeleverne, fortæller psykolog-uddannede Gert Barslund, der mener, at det at undervise andre er den bedste form for læring.
- Vi er meget spændte på, hvilke forslag eleverne kommer med til december, fortæller Gert Barslund om de ideerne, der bliver præsenteret hos Polytech først i julemåneden.
Andre verdensmål
Mens samarbejdet med Polytech foreløbigt varer to år, så er det også muligt både for skoler og virksomheder at deltage i langt kortere forløb, hvor eleverne måske kun kommer for dag i Verdensmålhuset eller arbejder med verdensmålene i en 14-dages periode.
Verdensmål nummer 14 om livet i havet er et andet, som deltagende elever kommer til at arbejde med. Helt konkret har Esbjerg Havns direktør Dennis Jul Pedersen stillet opgaven, der lyder: Hvordan undgår vi plastikaffald i Esbjerg Havn?
Mens opgaverne med konkrete løsninger til gavn for miljøet først får deltagerne til at komme ind i et løsnings-modus, så er andre verdensmål forbundet med triste menneskeskæbner.
Åbningseventet tog de fremmødte en tur til Afrika, hvor fortællingen om en kvinde, der har kæmpet sig ud af prostitution. De hørte også om kvinder der i perioder, hvor de har deres menstruation, ikke kan deltage i skole eller arbejde. Det er ganske enkelt ikke hygiejnebind eller tamponer til rådighed for kvinderne.
Verdensmåle sætter fokus på verdens problemer, og en gruppe skal særligt engageres.
- Vi er her for ar fejre de unge, for de er fremtiden, og de kan være med til at ændre verden med verdensmålene, fortæller Gerts Barslund, der allerede er i dialog med flere virksomheder om samarbejdsaftaler med Verdensmålshuset.
Verdensmålshuset ligger på Dokvej 3 i Esbjerg overfor færgelejet for overfarten til Fanø, og det er også her, at der skal arbejdet med verdensmålene.