Vestas henter sjælden ordre i Danmark: Skal levere møller til projekt, der var ramt af kirke-veto
Der går bestemt ikke stærkt i det danske onshore marked i øjeblikket. Derfor er det også en sjælden begivenhed, når Vestas præsenterer ordrer på det danske marked. Men sådan en, som er årets første i Danmark, er tikket ind tirsdag, oplyser Vestas i en meddelelse.
Ordren kommer fra Hofor, og den lyder på 27 MW til Bjørnstrup vindmøllepark i Midtjylland. Den bestilte kapacitet skal leveres i form af seks stk. V136-4.5 MW-møller. Desuden er parterne også blevet enige om "en længerevarende" serviceaftale af typen AOM 5000.
- Vi er stolte af at realisere dette projekt sammen med HOFOR i et dansk vindenergimarked, der oplever meget lave aktivitetsniveauer. Dette samarbejde understreger, at vores projektudbud på fire MW-platformen leverer en stærk business case for vores kunder, der muliggør fremskridt i udfordrende markedsforhold, siger Anna Schlasberg Wachtmeister, Vice President Sales for Vestas i Nord- og Centraleuropa.
Også hos Hofor er man glade for, at Vestas skal levere møllerne til det kommende projekt i Midtjylland.
- Vi har arbejdet på dette projekt i mere end fem år. Det har været en lang og til tider udfordrende vej at nå dertil, hvor vi er i dag. Af denne grund er jeg også meget glad for, at vi har indgået en aftale med Vestas. Jeg ser frem til vores samarbejde i de kommende år om at bygge og vedligeholde vindmølleparken, siger Jesper Pedersen, som er Head of Wind & Energy Trade hos Hofor.
Kirkens veto blev ophævet af minister
Det lange forløb, som Jesper Pedersen hentyder til indebærer bl.a., at projektet i en periode så ud til at hænge i en tynd tråd.
Viborg Stiftsøvrighed fremsatte således i august 2021 indsigelse mod Vesthimmerland Kommunes plangrundlag for opsætning af de nye vindmøller i Bjørnstrup. Stiftet mente, at de planlagte vindmøller ville være i strid med den nationale interesse om at bevare kulturarv, da den ville skade miljøet omkring kirken, som har dele, der stammer helt tilbage til 1100-tallet.
Det fik daværende bolig- og indenrigsminister Kaare Dybvad Bek (S) til at aflægge området et besøg i februar 2022. Den besigtigelse faldt ud til vindmølleprojektets fordel, da ministeren i august samme år ophævede Viborg Stiftsøvrigheds indsigelse mod projektet.
- Vindmøller spiller en helt central rolle i den grønne omstilling. Det er naturligvis vigtigt, at den grønne omstilling sker på en måde, der viser hensyn til naboer, natur og vores fælles kulturarv. Det mener jeg også er tilfældet her ved Gundersted Kirke, siger ministeren tilbage i august 2022.
Efter planen skal opstillingen af møllerne nu begynde i fjerde kvartal næste år, og de forventes at være i drift i andet kvartal 2025. Det er syv år efter det første møde med de lokale lodsejere i nærheden af projektet.