Vestas vil genanvende vingematerialer til nye vindmøller
Vestas har annonceret en ny alliance mellem den akademiske verden og industrien, som skal gøre vindbranchen endnu mere bæredygtig og miljøvenlig. En af vindindustriens store udfordringer har længe været vindmøllevingerne, der er svære at genanvende og i stor stil er endt på deponi.
Det vil den nye alliance dog være med til at gøre op med. Alliancen mellem Vestas, DTU, Aarhus Universitet og Olin Institute skal udvikle en storskala og total genanvendelse metode af brugte vindmøllevinger.
Projektet, som går under navnet Circular Economy for Thermosets Epoxy Composites (CETEC), er delvist finansieret af den danske Innovationsfond med Vestas i spidsen.
Med CETEC-projektet ønsker parterne at kunne præsentere et konkurrence- og bæredygtig løsning for genanvendelse af de brugte vindmøllevinger indenfor de kommende tre år.
CETEC vil arbejde videre med en del af løsningerne fra DreamWind, der er et tidligere projekt med de samme parter involveret. Gennem en todelt proces, vil man først skille de termoplastisk og termohærdet dele i epoxy og fibre. Epoxy er yderligere bearbejdet til råmaterialer, som kan genanvendes til nye vinger til nye vindmøller.
I dag er 85-90 pct. af en vindmølle genanvendelig, men vingerne har som bekendt voldt industrien en række udfordringer, men CETEC håber at løse denne problemstilling.
- Nøglekarakteristikken ved de sammensatte materialer er deres kombination af lav vægt og høj styrke. Dette styres af den stærke binding af to forskellige materialer - fiber og epoxy. Dilemmaet er, at denne stærke binding også er den funktion, der gør disse materialer vanskelige at genbruge. Derfor er udviklingen af CETECs nye teknologi, der muliggør adskillelse af sammensætningen ved vindmøllerne nedtagning, er en gamechanger, der giver os mulighed for at udnytte værdien af alle materialer i en ny cirkulær værdikæde, siger Simon Frølich, Teamleder, ph.d., ved DTU.
A new Vestas partnership collides industry and research to support circularity of wind turbines blades. The project contributes to a circular economy for wind energy and saves valuable resources for future generations ????
— Vestas Wind Systems (@Vestas) May 17, 2021
Read more: https://t.co/pu9N2KVpYA pic.twitter.com/eVSXKZ0qsk
esl