Vigtig produktion af vindmøller flytter til udlandet efter statsligt afslag
BRANDE / ESBJERG: Siemens Gamesa lukker offshore nacelleproduktionen i Brande og Esbjerg den 1. juni 2023. Det erfarer DK Vindkraft. Nacellen er vindmøllens maskinhus, hvor hovedakslen, gear og generator befinder sig.
Det fremgår af et referat fra et samarbejdsudvalgsmøde, som DK Vindkraft er i besiddelse af. I referatet står der, at ledelsen arbejder på at overflytte medarbejderne til andre afdelinger, og de omkring 600 medarbejderne er dermed fyringstruede.
Ifølge flere kilder skyldes lukningen, at vejnettet, den såkaldte Ikast-Brande-Esbjerg-korridor, ikke er blevet udbygget rettidig til næste generations naceller, der bliver endnu større end til de nuværende 8 MW-møller.
Således skal der i dag bliver gives dispensation, hver gang en af nacellerne skal fragtes fra Brande til Esbjerg med lastbil, da el-ledninger skal tages ned ved hver eneste transport.
Den manglende udbygning ville koste i omegnen af 30 mio. kr., vurderer flere kilder.
Minister: Betal selv
Vindmøllebranchen har tidligere forsøgt at få hjælp fra staten for at sikre den nødvendige udbygning af vejnettet. Lukningen kommer efter, at forhenværende transportminister Benny Engelbrecht i april 2021 i en skrivelse bekræfter, at branchen selv må betale for en udbygning af "transportkorridor Brande-Esbjerg".
Det kan DK Vindkraft dokumentere efter aktindsigt hos Esbjerg Havn. I en skrivelse fra tidligere transportminister Benny Engelbrecht lyder det:
"Jeg er bekendt med de nationale korridorer for vindmølletransporter som bl.a. vindmøllebranchen har udpeget som særligt vigtig for afvikling af vindmølletransporter. Her indgår også ruten Brande/Give og Esbjerg havn".
Men selvom branchen havde gjort ministeren opmærksom på vindmøllekorridorens vigtighed, så var beskeden: Betal selv:
"Siden 2013 er komponenterne kun blevet større og tungere. Der er flere eksempler på større ombygninger på statsveje de seneste år for vindmølleproducenter. Fælles for dem er, de er finansieret af branchen selv. Det synes jeg fortsat er en fornuftigt tilgang til virksomhedernes stigende krav til vejnettet. Desuden er det vigtigt at huske, at der også ligger vindmøllevirksomheder andre steder i landet," skrev ministeren.
I 2013 blev der undtagelsesvis afsat 45 mio. kr. til initiativer, der kunne forbedre mulighederne for transport af vindmøller på statsvejnettet.
Produktion rykker til udlandet
Siemens Gamesa er verdens andenstørste producent af vindmøller. Fabrikken i Brande beskæftiger i dag over 500 medarbejdere, mens fabrikken i Esbjerg har omkring 70 ansatte. Det fremgår af referatet, at ledelsen vil arbejde på, at alle nuværende medarbejdere kan overflyttes til andre afdelinger på Esbjerg Havn. Derudover berører nedlukningen også en lang række danske underleverandører.
Fabrikken har Europas største produktion af offshore naceller, som nu står til at forlade Danmark. Ifølge flere kilder ventes produktionen at flytte til Cuxhaven i det nordlige Tyskland eller til en anden fabrik i Europa.
Dermed slutter Siemens Gamesas offshore nacelleproduktionen i Danmark, hvor der de sidste 20 år er blevet produceret naceller til mere end 2.000 havvindmøller. Paradoksalt kommer nedlukningen kun få måneder efter beslutningen blev taget om at udbygge 150 GW havvind på Nordsøen på North Sea Summit netop i Esbjerg.
Tilføjelse den 20. juli 2022: Siemens Gamesa har afvist det faktuelle indhold i denne artikel overfor DK Vindkraft. Vindkoncernen har samtidig krævet artiklen fjernet. Redaktionen fastholder artiklen på grund af dokumentation, research og et troværdigt kildenetværk. Mere herom