Vindmøller tæt på kommunegrænse skaber uenighed mellem Aarhus og Syddjurs
Aarhus Kommune arbejder videre med planer om vindmøller tæt på kommunegrænsen til Syddjurs. (Arkivfoto)
Foto: Jørgen Bausager/Ritzau Scanpix

Vindmøller tæt på kommunegrænse skaber uenighed mellem Aarhus og Syddjurs

Tre kæmpevindmøller skal sættes op, men de kommende naboer til vindmøllerne er ikke tilfredse med den beslutning.
3. OKT 2024 10.30

AARHUS / SYDDJURS: 'Vindmøller' er efterhånden et giftigt ord, fordi det for mange betyder støj og forstyrrer i naturen. Og nu er den gal igen.

Aarhus Kommune har nemlig besluttet at godkende opstillingen af tre vindmøller ved grænsen mellem Aarhus Kommune og Syddjurs Kommune, og det bekymrer Dan Enkelund fra Foreningen imod vindmøller ved Vosnæs.

Vindmøllerne skal efter planen stå i Vosnæs i Aarhus Kommune, men det er borgere som Dan Enkelund, der bor i Syddjurs Kommune, der vil blive påvirket af vindmøllerne. Han mener ikke, at Aarhus Kommune har gjort nok for at inddrage naboborgerne i Syddjurs, som vil blive påvirket af vindmøllerne.

- Jeg forstår slet ikke, at man gør det uden at være i dialog med sin nabo, siger Dan Enkelund til TV2 Østjylland.

Utilfreds borgmester i nabokommune

Michael Stegger Jensen (S), borgmester i Syddjurs Kommune, mener heller ikke, at Aarhus Kommune har inddraget deres naboer nok i beslutningen. Der er 51 boliger i kommunen, hvor beboerne risikerer at skulle flytte fra hus og hjem, hvis møllerne skal op, og det er blandt andet grunden til, at et enigt byråd i Syddjurs nu har taget affære.

- Det er problematisk, at borgere risikerer at flytte fra Syddjurs Kommune på grund af et projekt i Aarhus Kommune. Det er vi selvfølgelig nødt til at reagere på, siger Michael Stegger Jensen.

Derfor har byrådet i Syddjurs lavet en henvendelse til byrådskollegerne i Aarhus, hvor de efterspørger dialog og inddragelse om beslutningen af projektets fremtid.

- Vi har haft et enkelt møde med repræsentanter fra Aarhus, og det er ikke så meget, synes jeg. Efter det møde, hvor vi aftaler at have løbende dialog, skal vi læse i en pressemeddelelse, at de går videre med processen, siger borgmesteren.

Én af de store vindmøller er planlagt til at tårne over træerne på Dan Enkelunds grund, og det synes han ikke er optimalt. Derfor blev foreningsmanden glad, da han hørte, at Syddjurs' byråd havde taget affære og kontaktet byrådet i Aarhus.

- Det er et fantastisk signal, at Syddjurs Kommune melder ud, at det er et enigt byråd, som er imod det her frygtelige projekt, siger han.

Borgmesteren inviterer på vegne af byrådet til et møde mellem de to kommuner, så de kan "starte forfra". 

Rådmand klar til dialog med Syddjurs

Rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune Nicolaj Bang (V) vil gerne tage dialogen med Syddjurs.

- Der er et bredt forlig i Aarhus Kommune, som er grunden til, at jeg arbejder videre med den her lokalplan. Men det betyder ikke, at vi ikke skal snakke sammen og se, om vi ikke kan finde en fornuftig løsning på det her, siger Nicolaj Bang.

Rådmanden er dog uenig i, at man ikke har lyttet til både borgere og politikere i Syddjurs.

- Jeg er lidt forundret over, at det kommer bag på Syddjurs, at der er den her proces. Det har ikke været nogen hemmelighed, og det har ikke været et forsøg på at holde noget skjult eller ikke have en dialog; den skal så komme nu, siger rådmanden.

Hvis de ikke finder en løsning, er næste skridt for Syddjurs Kommune besluttet. 

- De yderste konsekvenser er at sende en indsigelse. Så bliver vi bragt ind i samme rum som Aarhus Kommune, og så skal vi finde en fælles løsning, siger borgmester Michael Stegger Jensen.

Som det ser ud nu, er der givet grønt lys til at begynde arbejdet med en lokalplan, et kommuneplantillæg og en samlet miljøvurdering af projektet. Den politiske behandling forventes at ske i Aarhus' byråd til januar.

amp

Tilmeld dig nyhedsbrevet