Vindmøllerne er velkomne i Thy - og de trækker turister til
Der er blæsende og ideelle forhold til vindmøller i Thy. Og mens der andre steder i landet er udbredt modstand mod landbaserede vindmøller, så er det ikke tilfældet i Thisted Kommune.
- Testcenter Østerild trækker hvert år 50.000 besøgende til. Nu bliver der kigget på, om besøgscentret skal gøres mere dynamisk, fortæller Ulla Vestergaard (S), der er borgmester i Thisted Kommune.
Det kunne eksempelvis ske ved, at der kommer en cafe i forbindelse med besøgscentret. Hun oplever heller ikke, at der er modstand mod vindmøllerne hverken generelt i kommunen eller i testcentret.
- Jeg hører ingen klager over vindmøller. Der har været problemer med lysmasterne i hver ende testcentret, som giver advarselssignaler med blink, fordi de blinkede hele tiden. Efter de blev indstillet til at kun at blinke, når der kommer fly, har der været ro, fortæller Ulla Vestergaard.
Men hvor testcentret nu er en succes, så har det ikke været sådan altid.
- Der var mange udfordringer i begyndelsen, men nu er det blevet en turistattraktion. Centret generer opmærksomhed, som man ikke lige er opmærksom på først, fortæller borgmesteren.
Og det er endda en turistattraktion, hvor der bliver flere og højere vindmøller i fremtiden.
- Nu bliver det udvidet fra syv til ni pladser, og møller går fra en maksimal højde på 250 til 330 meter, fortæller hun.
Hele infrastrukturen er allerede udlagt til, at vindmøllevingerne ankommer til Hanstholm Havn og bliver kørt de små 20 km til Østerild.
- Vi har allerede udbygget rundkørslerne, at de lange vinger kan komme igennem, og vi er klar til at bygge dem endnu større, fortæller Ulla Vestergaard.
Klima-turisme og 2030-målene
Testcentret er dog ikke ene om at tiltrække sig opmærksomhed med grøn klimaopmærksomhed.
- Thy er nu blevet nomineret til en EU-pris som et af den mest bæredygtige turiststeder i Europa, fortæller borgmesteren.
Det drejer sig om prisen ”EU-klimaturist-destination” – hvor kommunen er en blandt tre nominerede.
Det er borgmesteren stolt af, men der bliver ikke ventet med klimaindsatsen af den grund, for regeringens 2030-klimamål om at mindske CO2-udledningen med 70 pct. er i den grad blevet taget alvorligt i Thisted Kommune.
- Sammen med landbruget, fiskeriet, forsyningselskaberne, Dansk Industri, når Thisted Kommune i mål med vores 2030-mål, fortæller hun.
Nye vindmøller på land
Mens havvindmølleparkener nærmest bliver set som de eneste vindmøller hos mange i fremtiden, så udelukker borgmesteren ikke nye landbaserede møller.
- Vi skal have færre, men mere effektive møller op i fremtiden. Vinden har vi jo her, og jeg betvivler stærkt, der kommer nye havvindmølleparker op her inden 2030, fortæller Ulla Vestergaard.
Her spiller det også ind, at der ikke er nogen modstand mod vindmøllerne i kommunen. Borgmesteren er meget opmærksom op, at der er forskel på, hvor tæt man bor på møllerne.
- Jeg kan jo nemt være for, når jeg bor inde i byen og ikke ude på landet tæt på vindmøllerne, siger hun.
Når det drejer sig om ejerforholdene af eventuelle vindmøller i fremtiden, så har en hun også en klar holdning.
- Hvis vi skal have vindmøllerne stående, så giver det god mening, at vi selv ejer dem. Det er bedre end, hvis investorer skummer fløden, siger Ulla Vestergaard.
Hun forestiller sig, at vindmøllerne i kommunen kunne være ejet af eksempelvis af Thy Mors Energi. Sådan ville ejersskabet være på lokale hænder.