Vindprojekt for børn kom til Danmark med verdensinteresse
Nogle historier skal fortælles fra begyndelsen, og dette er netop sådan en. Det er under et år siden, at den unge belgiske geotekniske ingeniør William Beuckelaers syslede med beregninger til, hvordan fjerner rester af stålfundamenter fra vindmøller på havbundet. Det er teoretisk matematik på et højere plan, som William Beuckelaers laver for sin arbejdsgiver Jan De Nul Group, der beskæftiger sig med installation af havvindmøller globalt.
Vakuum skulle ganske enkelt bruges til at suge fundamentrester op af havbunden. Let er det nu ikke, for det kræver komplicerede beregninger, men for William Beuckelaers er det nemt. Allerede i skolen var han klassen bedste til matematik, og en Ph.d.-grad fra Oxford støttet blandt andet af Ørsted sammen med ni andre firmaer cementerer evnerne helt fast. Emnet var beregninger til monopæle til havmøller.
Det er ni måneder siden, at William Beuckelaers i december 2020 fik ideen til at lave et forsøg med at suge rester af monopæle op af havebunden. Egentlig er det med at have hænderne skruet godt på til håndværksmæssige opgaver ikke noget, som har beskæftiget ingeniøren særligt meget. Her er det hans far, der kan lave alt i huset, selvom han i sit arbejdsliv kun har beskæftiget sig med at hjælpe socialt udsatte familier. Men William Beuckelaers fik lavet en model, og det lykkedes at få suget monopæl-modellen op af sandet.
Belgiens først flydende havvindmølle
Succesen kunne ikke helt slippe William Beuckelaers, og da han det blev hans 29-års-fødselsdag den 29. Januar, så var der ikke så meget tvivl om, hvad den velbetalte ingeniør ønskede sig af sine forældre.
- Jeg ønskede mig en modelvindmølle, og den fik jeg, fortæller han om en gave, der skulle komme til at have en endnu større betydning.
William Beuckelaers ville nemlig lave en flydende havvindmølle. Så han gik på indkøbstur i byggemarkedet, hvor tynde nedløbsrør, spændebånd og andet grej blev indkøbt. Den først af nu tre 3D-printere blev indkøbt til at lave overgangsstykkerne med.
Allerede i februar måned var den flydende havvindmølle klar til at blive testet i det iskolde vand ved stranden i Belgien. Og det lykkedes også for ingeniøren.
- Jeg lavede Belgiens første flydende havmøllevind, fortæller William Beuckelaers.
Henvendelser fra hele verden
I mellemtiden fik William Beuckelaers ideen til at bygge havvindmøller sammen med børn, for vindmølleindustrien har brug for flere ingeniører. Derfor skal interessen vækkes meget tidligt, og specielt piger skal vælge de naturvidenskabelige fag.
- I Belgien er kun 17 pct. af alle ingeniører kvinder, og det skal der gøres noget ved. Jeg er sikker på, at det er i barndommen, interessen skal vækker både hos drenge og piger, fortæller han om noget der i det tidlige forår fik ham til at lave non-profit organisationen OffshoreWind4Kids.com med et opslag på LinkedIn.
- Jeg søgte efter sponsorer til at komme ud og lave demo-dage, hvor børn kan komme sammen med deres forældre og samle vindmøllerne og søsætte dem sammen ved stranden, fortæller William Beuckelaers, der have ønsket om at få sine udgifter betalt, men også få et samarbejde med skoler og universiteter.
- Jeg fik over 700 henvendelser, hvor mennesker og firmaer gav små beløb. Der kom beskeder fra Belgien, Holland, Frankrig, Portugal, Storbritannien, Tyskland, Polen, Taiwan, Japan og USA, fortæller William Beuckelaers, der afholdte den første demo-dag i den belgiske kystby Ostende i april.
Nu er der allerede lavet fire hubs i Belgien og et enkelt i Tyskland, hvor organisationen samarbejder med skoler og universiteter.
Østerstrand – Fredericia
Solen står højt på himlen, og William Beuckelaers er på plads sammen med sine hjælperne. Der både tæller hans forældre og en ingeniør fra Ørsted, der også arbejder med offshore vindmøller. Det begrænsede antal vindmøller og de forskellige fundamenter gør, at der har været rift om pladserne.
- Vi har 14 tilmeldte familier, så 100 mennesker kommer til at være med i dag. Desværre har vi måtte sige nej til 16 familier, fortæller William, der nøje har udsøgt sig Fredericia, og det er der en grund til.
- Jeg vidste, der er mange virksomheder her, der beskæftiger sig med offshore vind. Det er lokale virksomheder, der har gjort demo-dagen mulig, fortæller han.
Hovedsponsoren er Fred. Olsen Windcarrier, der fra Fredericia styrer tre skibe, som transporterer og installerer møllevinger, naceller og tårne til offshore vindmøller.
- Jeg tænkte, det er et supergodt initiativ, og det passede lige til os. Jeg håber også, det kan inspirere folkeskolen til at tage emnet op, fortæller Charlotte Backmann, der er marketing og communications manager Fred. Olsen Windcarrier.
Hun har taget sin mand og to børn med til dagens arrangement, og familien fik en plads til demo-dagen helt fair efter først til mølle princippet.
Datteren Alva Backmann på 10 år er ifølge hendes mor ikke vild hverken med teknik eller matematik. Alligevel kunne godt lige arbejdet med havvindmøllerne.
- Det er sjovt, og jeg var meget spændt, fortæller Alva, der med fuld interesse stillede mange spørgsmål undervejs.
Åben for dansk fremtid
Den anden lokale støtte kommer fra Dynamica Ropes i Taulov, hvor der ikke var nogen tvivl om, at projektet skulle støttes.
- Det er sådan en god ide, når en ung mand gider at give sin hjælp til andre. Jeg møder så få kvinder i branchen, og dem jeg møder arbejder næsten alle i marketing. Jeg pakkede straks en kasse med liner og sendte dem til William, fortæller sales manager Kate Christensen fra Dynamica Ropes, der laver tovværk blandt andet til offshore vindmølleindustrien.
Dynamica Ropes har fornyeligt leveret keel og winch lines til Danmarks nok mest kendte flydende havvindmølle Stiesdal TetraSpar, der fornyeligt er ankommet til en position ud for Stavanger i Norge.
William Beuckelaers har også en flydende havmølleplatform med, der er ganske meget ligner Stiesdal TetraSpar.
Lørdagens sidste familie er ved at samle deres vindmølle i Fredericia, inden William Beuckelaers skal skynde sig videre for søndag er der demo-dag ved Elben i Hamborg. Mandag bliver der plads til en hviledag, inden han er tilbage på jobbet hos Jan De Nul Group tirsdag.
Selvom William Beuckelaers gerne vil komme tilbage til Danmark med en demo-dag, så har han større ideer.
- Jeg håber meget, at vi kan finde en stor sponsor, så vi kan lave et hub i Danmark, siger William Beuckelaers, der ser energikoncernen Ørsted som den ideelle sponsor sammen med DTU og folkeskolerne.