WindEnergy Hamburg: Fra klimakrise til forsyningsikkerhed
Moderator Jürgen Pfeiffer havde ingen problemer med at holde gang i debatten med Ben Backwell, Sven Utermöhlen, Björn Spiegel, Dennis Rendschmidt og François Paquet.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

WindEnergy Hamburg: Fra klimakrise til forsyningsikkerhed

Krigen i Ukraine betyder også nye tider for vindmessen, der netop er åbnet i Hamborg. Behovet for handling rykket helt op i bevidstheden i vindindustrien.
27. SEP 2022 16.10

Sven Utermöhlen sætter ord på, hvad alle tænker. Han er CEO for Offshore Wind hos RWE Renewables og formand for WindEurope, og han har fået lov til at åbne paneldebatten for pressen i forbindelsen med åbningen af WindEnergy Hamburg.

- Energikrisen, som vi ser i dag, er blevet skabt og udløst af krigen i Ukraine. Det er ikke længe siden, vi havde klimakrisen. Nu er det et spørgsmål om sikkerhed – forsyningsikkerhed kommer først, så kommer omstillingen til bæredygtig energi.

Han lader heller ingen tvivl om, hvad der skal til.

- Vi bliver nødt til at strømligne og simplificere processerne, når der skal opstilles vindmøller. Det gælder både for onshore og offshore vindmøller. Samtidig skal vi have et kabelnet, der er klar til strømmen fra vindmøllerne, og så skal der investeres i leverandørkæden, så den er klar til at levere, siger Sven Utermöhlen.

Opbakningen er ikke sen til at komme fra Ben Backwell, der er CEO for Global Wind Energy Council.

- Det er ikke længe siden, vi troede, det her ville være et problem for vores børn. Sådan er det ikke mere. Det er her, det er nu og ikke om ti år. Løsningen er mere grøn energi, men vi har en vindbranche, der kæmper for overlevelse. Samtidig har vi en olie og gasindustri, der har profitmarginer, som vi aldrig har set før. Der er behov for handling, og det er ikke en luksus. Det er bare noget, som vi er nødt til at gøre, forklarer Ben Backwell.

Investeringer er vejen frem

Hos den tyske sammenslutning for vind-energi BWE tilslutter vicepræsident Björn Spiegel fuldt denne diagnose.

- Vi er midt i en krise, og det er en, som vi bliver nødt til at investere os ud af, siger Björn Spiegel.

Selvom vindindustrien er i krise, som Ben Backwell har konstateret, så ser tyskeren lidt anderledes på fremtiden.

- Branchen har grund til at være forsigtige optimister, siger Ben Backwell.

Måske ser fremtiden lys ud for vindbranchen, når den store europæiske udbygning af havenergi er kommet. Men lige nu er der en ting, der er stor behov for.

- Vi har brug for ordrer i bøgerne nu. Beslutningerne er taget, men nu der er behov for implementering. Det kræver samtidig politisk stabilitet, så vi kan få taget de videre beslutninger både de kort- og langsigtede, siger Dennis Rendschmidt, der er managing director for VDMA Power Systems, der er brancheorganisation for underleverandørerne indenfor strøm og varmesystemer.

Europæiske vindmøller er vejen frem

Mens ordrene lader vente på sig, så er der en løftet pegefinger fra Björn Spiegel.

- EU har i al for lang tid været afhængig af fossil energi fra autokratier, og det skal være slut nu. Vores eneste mulighed er at investere hurtigt i vindenergi nu, siger Björn Spiegel

Og EU står i en god position i noget i forhold til konkurrenterne.

- Kapløbet er for længst begyndt, og Europa fører, men både kineserne og amerikanerne er godt på vej også, tilføjer François Paquet, der impact director i Renewable Hydrogen Coalition, der arbejder for at fremme grøn brint i EU.

Det er et kapløb, som ikke må ende med, at vindmøllerne bliver produceret udenfor EU. Det skal sikres via krav om arbejdsforhold og bæredygtighed.

- Vi har behov for at sikre betingelser for fair konkurrence, og det kan gøres ved sikre socialt og bæredygtige forhold. Ellers bliver konkurrencen unfair, siger Dennis Rendschmidt, der er fortaler for fælles europæiske regler på området.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet