En offshore karriere i Esbjerg:
Fra elektrikerlærling til offshorechef
Offshoremanden Verner Andersen har haft en lang karriere i offshorebranchen, der startede i Esbjerg i 1994. Som uddannet elektriker og senere el-installatør fandt han vej ind i offshorebranchen ved lidt af et tilfælde efter en fyring.
Specielt glad har han været for tiden hos Semco Maritime, hvor det blev til 12 år som vice president, hvor han var en del af ledelsen, som ledte virksomheden gennem en periode med stor vækst, hvor omsætningen steg fra én mia. kr. til fem mia. kr.
Efter en lang karriere har Verner Andersen også sagt farvel til jobbet som senior advisor i en alder af 71 år, som han har haft siden 2021. Det skete ved en lukket reception for en særligt inviteret skare i september måned. Men Verner Andersen vil dog gerne fortælle om den branche, som han alligevel ikke helt kan sige farvel til.
Ryger du hash?
Det hele begyndte sent i 1970, efter at 17-årige Verner Andersen havde afsluttet 10. klasse om sommeren, og tiden var gået med at spille basguitar sammen med kammeraten Allan. Men i november måned syntes Allans far, at nu skulle de to drenge i gang.
Egentlig havde Verner Andersen altid tænkt, at han skulle ud og sejle, for han kommer ud af en søfartsfamilie. Men Allans far brugte i et snuptag sine forbindelser i byen, så der blev arrangeret samtaler om lærepladser til de to drenge. Vennen endte med en samtale om en læreplads som maskinarbejder, og Verner endte hos en elektriker. Han husker det, som var det i går.
På det tidspunkt havde trendsætterne langt hår, og dem var Verner Andersen en af.
- Jeg stod der til samtalen og var meget genert, fortæller Verner Andersen, der husker et spørgsmål helt tydeligt:
- ”Ryger du hash?” spurgte elektrikermesteren. Jeg fik fremstammet et ”nej”.
Men indtrykket kan ikke have været helt dårligt, for slutbeskeden var til at forstå.
- ”Du kan begynde på mandag”, sagde han, fortæller Verner Andersen om begyndelsen af sin læretid.
De andre lærlinge var dog ikke vant til langt hår.
- De spurgte mig, ”Har du fået penge af mester til at blive klippet?”, men et halvt år efter havde de alle sammen fået langt hår. Og jeg fik klippet mit, griner Verner Andersen i dag om begyndelsen af sin læretid.
Efter læretiden endte Verner Andersen med at tage el-installatøruddannelsen, for den halvandetårige uddannelse kunne klares i Esbjerg.
Fyring åbnede vejen ind i offshore
Mens olie- og gasbranchen blomstrede gennem 1980’erne, arbejdede Verner Andersen hos KJ Maskinfabrik som projektleder ikke langt fra sit hjem i Hjerting. En ny schweizisk ejer og et strategiskift endte med fabrikkens konkurs, men inden det kom, var der flere sparerunder.
- Jeg var lykkelig og tilfreds, hvor jeg var, og det kom som et chok for mig at blive fyret, fortæller Verner Andersen.
Men to måneder efter fandt han allerede et job hos et elinstallationsfirma. Ivrig efter at komme i gang igen begyndte han tre dage, inden han egentlig skulle starte. Men der var lige en åben ansøgning, der ikke var kommet svar på.
- Lørdag formiddag blev jeg ringet op af Monberg & Thorsen. Jeg havde søgt et job, hvor man skulle have erfaring indenfor olie- og gas. Og jeg kunne faktisk kun fem pct. af det, der stod i stillingsbeskrivelsen, fortæller Verner Andersen.
Tilbuddet var så fristende, at han ikke kunne sige nej, selvom det var en svær beslutning. Her kommer Verner Andersens kone Bente ind i billedet.
- Bente sagde: Du skal følge din mavefornemmelse, og det gjorde jeg, fortæller Verner Andersen, der havde sagt ja til noget af en opgave.
Vækstede til 19 ansatte på et år
Monberg & Thorsen havde allerede en afdeling i Aalborg, der arbejdede for Mærsk, men firmaet havde ingen aktiviteter i Esbjerg.
- Jeg skulle starte et konkurrerende firma op til Semco og ABB, fortæller Verner Andersen om en begyndelse, der var ret ydmyg:
- Jeg startede alene op i en skurvogn på Esbjerg Havn i 1994 som afdelingsleder efter at være blevet lært op i Aalborg.
Måske levede han ikke op til stillingsannoncen, men kvalifikationerne viste han sig at have.
- Jeg stillede op, hver gang der var noget med offshore, fortæller han.
Verner Andersen har også et lyst sind, som kan smitte af på andre mennesker.
- Mine livsråd er: Lad være med at tage forskud på sorgerne og bekymringerne. Og en fremmed er en ven, du ikke har mødt, fortæller han. Begge dele hjalp med sikkerhed, da han startede i offshorebranchen i en skurvogn.
Efter et år i offshorebranchen lykkedes det at vækste Monberg & Thorsens nye afdeling.
- Esbjerg havde været en sort plet på Danmarkskortet for Monberg & Thorsen, men efter et år var vi 19 ansatte, fortæller Verner Andersen om indsatsen, der åbnede vejen videre ind i offshorebranchen.
På vej til Semco
Arbejdsindsatsen førte Verner Andersen videre til en lignende stilling hos ABB i 1997, og i 2002 gik det videre til Pon Power.
- Jeg blev salgschef hos Pon Power indenfor salg af generatorer til offshore, fortæller Verner Andersen.
Men i 2009 kulminerede karrieren med stillingen som vice president hos Semco Maritime. Et prestigefyldt arbejde med magt og indflydelse, selvom det aldrig var målet.
- Det har aldrig været min mening at være frontfigur, jeg er altid gået efter viden, siger Verner Andersen og fortæller om tiden hos Semco:
- Da jeg tiltrådte hos Semco i 2009, omsatte vi for én mia. kr. – da jeg stoppede som vice president i 2021, omsatte vi for fem mia. kr. Det lykkedes på trods af kriser.
En ting står helt fast om tiden hos Semco Maritime.
- Det er noget af det bedste, som jeg har arbejdet med, og det har i høj grad også noget med Semco at gøre og den måde, man behandler sine ansatte på, fortæller Verner Andersen.
I 2021 blev stillingen som vice president skiftet ud med en stilling som senior advisor, men arbejdet med spændende opgaver fortsatte.
- Jeg har sluttet min karriere med at arbejde med Project Greensand CCS og helt til sidst Topsøes PtX-projekt, siger Verner Andersen.
Der er også en ting, som han synes bliver glemt i en tid, hvor olie og gas møder modstand.
- Olie er et fossilt brændstof, men det er også et naturprodukt, selvom det udleder CO2 ved afbrænding, lyder det.
Holder døren på klem for mere arbejde
Men helt slut er karrieren alligevel ikke.
- Jeg kunne godt tænke mig at hjælpe små firmaer, og jeg har da også allerede fået tre tilbud om kaffemøder, fortæller Verner Andersen, der dog har betingelser:
- Det er ikke for enhver pris, og det må ikke skade Semco.
Verner Andersen behøver slet ikke at sige det, for mellem linjerne skinner en ting klart frem. Han er et udpræget familiemenneske for sin kone, søn, datter og børnebørn foruden ved det rige arbejdsliv indenfor offshore. Det sidste har dog også krævet mange timer, som hans kone Bente bemærkede på et tidspunkt.
- Min kone sagde på et tidspunkt: ”Kunne du ikke bare blive fastansat offshore? Så ville du have fri også” - fordi jeg altid arbejdede. Og det ramte mig hårdt, fortæller Verner Andersen.
Nu er der tid til familielivet, golf og turene i havkajakkerne i Ho Bugt sammen med Bente, når ikke lige offshorebranchen ringer med kaffe på kanden.