Nationalbanken udvikler ny metode til vurdering af risici ved grøn omstilling
En global grøn omstilling er nødvendig for på sigt at kunne opretholde en robust dansk økonomi med stabile priser og finansiel stabilitet. Men omstillingen kan smitte af på økonomien og den finansielle sektor.
Nationalbanken har derfor kortlagt risici ved den grønne omstilling og er i gang med at vurdere de økonomiske og finansielle konsekvenser heraf.
Nationalbanken er derfor ved at udvikle en ny metode til at vurdere risici for økonomien og det finansielle system i Danmark, som følge af den grønne omstilling. Metoden kombinerer en internationalt førende klima- og miljøøkonomisk model med store datamængder om virksomheder og deres låntagning i danske banker og realkreditinstitutter.
Metoden tager udgangspunkt i en række nye scenarier for, hvordan den grønne omstilling kan forløbe. Fokus i scenarierne er udelukkende på materialisering af risici, som skaber økonomiske og finansielle tab i Danmark i forbindelse med omstillingen.
Vurderingen af de økonomiske og finansielle konsekvenser af den grønne omstilling i den nye metode er bygget op omkring scenarier.
Udgangspunktet er et grundscenarie for dansk klimapolitik og økonomi. Udover grundscenariet er der udviklet en række risikoscenarier, hvor omstillingen ikke forløber som forventet i grundscenariet. Risikoscenarierne er baseret på klimarelaterede hændelser, som Nationalbanken tidligere har vurderet, kan udfordre prisstabilitet eller finansiel stabilitet i Danmark.
GrønREFORM-model
Sammen med DREAM-gruppen har Nationalbanken udviklet GrønREFORM-modellen, som analyserer forskellige scenarier for den grønne omstilling. Et centralt eksempel i analysen viser, at hvis Danmark ikke opnår de forventede CO2e-reduktioner gennem ny teknologi, kan målene stadig nås ved at hæve CO2e-afgifterne. Beregningerne viser, at disse supplerende afgifter kun vil medføre begrænsede økonomiske og finansielle konsekvenser.
Afgifterne kan føre til et mindre fald i bruttonationalproduktet (BNP) og beskæftigelsen, men de skaber samtidig en omstilling, hvor ressourcer flyttes fra udledningsintensive brancher til sektorer med lavere klimaaftryk. Den samlede påvirkning på inflation og den offentlige økonomi vurderes at være minimal.
Banker og realkreditinstitutter forventes at kunne håndtere de tab, der opstår som følge af omstillingen. Nedskrivninger på lån forventes at stige med ca. 700 mio. kr., men dette beløb udgør en lille andel af sektoren samlede overskud. Analysen viser dog, at nogle mellemstore banker kan opleve større pres, især dem med stor eksponering mod landbrug.
Nationalbanken understreger, at en gradvis og forudsigelig indførsel af CO2e-afgifter er afgørende for at sikre en velordnet omstilling. Dette vil ikke kun minimere risici for finanssektoren, men også skabe klare rammer for virksomheder og investorer.
esl