Bred dagsorden giver EU-politikere god mulighed for at sætte aftryk
Der blev opført 17 gigawatt vindenergi i EU sidste år ifølge tal fra Green Power Denmark. Det er rekord og mere end dobbelt så meget, som der aktuelt er opført i Danmark. (Arkivfoto). - Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Bred dagsorden giver EU-politikere god mulighed for at sætte aftryk

Flest danskere peger på klima som et af de vigtigste emner for EU-valg. Men en bred vifte af emner optager, og ifølge forsker er dagsordenen stadigvæk åben.  
29. MAJ 2024 13.20

Når danskerne om få uger skal i stemmeboksen, er det særligt politikernes syn på klima, migration og sikkerhed, som afgør, hvor krydset skal sættes. Det er i hvert fald de emner, som flest danskere i en ny måling fra Voxmeter peger på som de vigtigste, når de 9. juni skal stemme til EU-valget.

I målingen, hvor der kan vælges op til tre emner, peger en tredjedel af de 1000 adspurgte på "klima og grøn omstilling" som et af de vigtigste. 25,7 procent peger på "migration, flygtninge og integration", mens "sikkerhed og forsvar" er et af de vigtigste emner for 22,7 procent af de adspurgte. I top fem er også "EU's indflydelse på Danmark", og emnerne i toppen spænder bredt.

Det giver kandidaterne god mulighed for at forsøge at sætte deres aftryk på dagsordenen. Det vurderer valgforsker Kasper Møller Hansen, Københavns Universitet.

- Der er flere emner i spil, og dagsordenen har ikke sat sig endnu, i forhold til om det eksempelvis bliver et klima- eller sikkerhedsvalg.

Han peger på, at der ved folketingsvalg ofte ses en rimelig stabil dagsorden hele vejen igennem, hvilket kan skyldes en selvforstærkende effekt.

Først laves der en måling, og når et tema slår ud, laver man en debat om det. Skulle der laves en debat ud fra den nye måling, var der dog mange emner, der skulle berøres, og ifølge forskeren er dagsordenen stadigvæk åbner.

Store kandidater er relativt enige om klima og sikkerhed

Han peger på, at klima og sikkerhed nok vil have svært ved at fange an som de store debattemaer, da de store kandidater er relativt enige.

- Derfor kan man godt forestille sig, at hvis der eksempelvis kommer en debat om flygtninge, hvor der er forskel, eller om kunstig intelligens, at emner kan flytte sig op ad listen og være mere afgørende for vælgernes kryds, fordi der vil være større forskel blandt kandidaterne, siger Kasper Møller Hansen.

Ses der på de tre emner, som flest danskere peger på - klima, migration og sikkerhed - har de fat i noget rigtigt, i forhold til hvor EU har indflydelse. Det fortæller professor Dorte Sindbjerg Martinsen, Københavns Universitet, der har forsket i EU's indvirkning på national lovgivning.

- Alle tre emner er nogle, hvor EU regulerer i et omfang og inden for nogle helt afgørende organiserende principper, siger hun.

Tager man eksempelvis migration, gælder det unionens ydre grænser samt den frie bevægelighed, der er inden for EU's 27 lande. EU er også i gang med at udvide sine beføjelser på forsvarsområdet, men særligt på ét område har EU indflydelse, siger professoren.

- Det er svært at lave en procentuel opgørelse, men der, hvor vi ser EU har fået en fremtrædende rolle og indvirkning på dansk lovgivning, er nok klima.

Klima tilbage på toppen

Mens klima i den nye måling fra Voxmeter er det emne, som flest danskere har peget på, er der i andre målinger set en anden tendens. I en måling fra Eurostat, der blev foretaget i februar, pegede fleste danskere på, at forsvar og sikkerhed skulle diskuteres op til EU-valget.

I den nye måling er "krigen i Ukraine" et særskilt emne, som man kan vælge. 20,6 procent har valgt det som et af de vigtigste emner for dem. Ifølge Kasper Møller Hansen er det ikke til at vide, om "forsvar og sikkerhed" lå øverst, hvis ikke den anden mulighed havde været det.

Valgforskeren tror dog ikke nødvendigvis, at sikkerhed vil vise sig at være det allervigtigste emne, fordi kandidaterne er så enige.

- Der mangler kant på det spørgsmål, før det er et emne, hvor danskerne kan komme ud af stolen og mobilisere sig. Det kan godt være, at vi synes, det er vigtigt. Men det er ikke det samme, som at det er noget, jeg skal sætte mig kryds efter, siger han.


/ritzau/

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet