Frederikshavn Havn:
”Havnen er hele byens hjerte og puls”
Beliggenheden kunne faktisk ikke være mere optimal for dem, der kommer til Frederikshavn og skal have en overnatning tæt på havnen. Hotel Jutlandia ligger nemlig så godt som lige på havnen – kun en vej skiller hotellet fra at ligge direkte på kajkanten, og udsigten fra en stor del af receptionen, hotelværelserne og restauranten er så betagende, at det er svært at tage øjnene fra skibene og kranerne i baggrunden.
- De små drenge kan slet ikke tage øjnene fra det, fortæller Camilla Frost, der er tredje generations hotelejer.
Her er havneindustrien nemlig ikke blevet erstattet af havneboliger for de velhavende.
- Det er, som Jens Gaarbo engang sagde: 'det er en rigtig herrehavn', siger Camilla Frost om den fhv. TV2-journalist og tilføjer med et smil:
- Selvom Birgit mener, det var kronprinsen, der sagde det. Men det var nu Jens Gaardbo.
Birgit S. Hansen (S) er Frederikshavns borgmester, der har siddet på posten siden 2014.
Vi er mødtes for at tale om Frederikshavn Havn, der er plaget af en gæld på 1,5 mia. kr. og derfor midt i en krise. Hotel Jutlandia er nemlig tæt forbundet med havnen, da mange af gæsterne har ærinder på havnen på den ene eller anden måde.
- Vi er dybt afhængige af denne havn; den er vores hjerte og puls. Og vi er taknemmelige for, at her er værfter og industri. Jeg er glad for, at det blev sådan, og at vi ikke fik boliger på havnen, siger hotelejeren.
Havnen tiltrækker også mennesker udefra, hvilket har stor betydning.
- Det er internationalt her, og man undervurderer, hvor internationalt det faktisk er. Det bidrager til dynamikken, noget der ikke ville være muligt uden havnen og færgerne, siger Camilla Frost, inden hun hurtigt flekser ud af interviewet for at hjælpe en norsk gæst, der netop har tilbragt to uger på hotellet og nu er på vej videre til Gran Canaria for at arbejde.
- Der kan du se, hvor internationalt det er. Vi har mange maritime specialister fra hele verden her, tilføjer hun elegant et øjeblik senere.
Gælden og stemningen
Camilla Frost beskriver også stemningen på havnen og i Frederikshavn i forhold til den gæld på ca. 1,5 mia. kr., der tynger både havnen og ejerkommunen.
- Folk er loyale over for havnen. Det var en overraskelse, at en profil som Karsten Dybvad blev formand for havnen. Han er udefra og sidder ikke i Rotary, hvilket er godt, fordi han ikke er en del af lokalsamfundet, siger hun og påpeger:
- Det betyder, at han kan nærme sig opgaven med total objektivitet.
Som ejerleder af et hotel på 10.000 kvm har hun også sin egen virksomhedsanalyse af situationen og årsagen til, at Frederikshavn Havns direktør Mikkel Seedorf Sørensen endte med at blive fyret.
- I en virksomheds levetid er der behov for forskellige kompetencer. Som jeg ser det, var Mikkel en sælgertype. Nu er der behov for en anden profil, for nu må vi i arbejdstøjet, slår Camilla Frost fast.
Virksomhederne og deres betydning for byen
Hun giver også et eksempel på, hvor vigtige havnens virksomheder er både for byen og for hendes eget hotel. I slutningen af januar blev boreriggen Noble Resilient flyttet fra Frederikshavn Havn til Skagen Havn, hvilket straks kunne mærkes på Hotel Jutlandia.
- Det havde stor betydning, og det var noget, jeg straks mærkede på antallet af overnatninger. Den anden dag, da jeg kiggede på en jakke i Skagen, pegede jeg på Noble Resilient og sagde til ekspedienten: 'Hvis den havde ligget i Frederikshavn, så havde jeg købt en ny jakke', siger Camilla Frost, der også tænker på Frederikshavns butikker og taxaer, som ligeledes har mistet indtægter.
I Nordjylland gør tabt indtægt ondt.
- Intet kommer nemt her, og vi har virkelig skullet knokle for det. Det har vi været gode til, for vi nøjes ikke bare med at servere kaffe her; vi spiller en nøglerolle, siger hun.
Innovation er faktisk en del af strategien, for Camilla Frost har indført flere typer værelser.
- Vi har Hotel Jutlandia, som tilbyder firestjernede værelser, og så har vi Harbour Living, der er et hostel-koncept med adgang til køkken og vaskemaskine. Apartments by Jutlandia er lejligheder på mellem 42 og 93 kvm, forklarer Camilla Frost, der med vilje har indført flere segmenter under samme tag.
- Jeg tænkte, at hvis Føtex kan sælge forskellige typer varer side om side som Princip og Budget, så kan jeg også, siger hun.