Shell vinder ankesag mod banebrydende klimadom
Støtter af miljøgrupper reagerer på Shell-dom i Haag. - Foto: Yves Herman/Reuters

Shell vinder ankesag mod banebrydende klimadom

I 2021 blev Shell-dom beskrevet som en sejr for miljøgrupper. Nu går appeldomstol imod den dom.
12. NOV 2024 9.23

OPDATERET: Olie- og gasselskabet Shell har tirsdag vundet en ankesag i Holland, efter at selskabet i 2021 blev dømt til markant at nedbringe sine udledninger af drivhusgasser. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Appeldomstolen afviser hele dommen fra 2021, der blev beskrevet som banebrydende og en sejr for de miljøgrupper, der tog sagen for retten. Dommen i 2021 fastslog, at Shell skulle nedbringe sine udledninger af drivhusgasser med 45 pct. i forhold til 2019-niveauet. Det skulle ske inden 2030.

Men tirsdag nåede dommerne frem til en anden afgørelse, efter at der i april var fire dage med høringer, hvor Shell og miljøgrupper fremførte deres argumenter. Dommerne siger ifølge nyhedsbureauet AFP tirsdag, at "Shell allerede gør, hvad der forventes".

Dommen fastslår ganske vist, at Shell har et ansvar for at beskytte mennesker mod konsekvenserne af klimaforandringer. Men i 2021 gik man for langt, lyder det.

- Selv om Shell som et stort olie- og gasselskab har et særligt ansvar, betyder det ikke, at vi kan lade et generelt reduktionsmål på 45 procent gælde, siger dommer Carla Joustra.

Shell glæder sig over dommen

Shells administrerende direktør, Wael Sawan, glæder sig over dommen. Han siger ifølge Reuters, at det var "den rette dom for den globale energiomstilling, Holland og vores selskab".

Shell har undervejs i sagen argumenteret for, at 2021-dommen i Holland ville tvinge selskabet til at gøre forretningen mindre, uden at det ville komme miljøet til gavn. Kunder ville blot søge andre steder hen, lød det.

Shell har også sagt, at krav om at nedbringe udledninger bør komme fra stater - ikke domstole. Selskabet har også tidligere sagt, at selskabet i perioden 2023 til 2025 investerer i omegnen af 10 til 15 milliarder dollar i "lav-CO2-energiløsninger".

Hos miljøgrupperne er der skuffelse.

- Det her gør ondt, lyder det fra direktøren for miljøgruppen Milieudefensie, Doland Pols.

Det var den gruppe, der i 2019 bragte sagen for domstolene.

- På samme tid har denne sag også vist, at store forurenere ikke står over loven, siger Pols.

Tirsdagens dom falder sammen med cirka 200 landes forhandlinger ved klimakonferencen COP29. Den kan ifølge Reuters ende for den hollandske højesteret. Men Milieudefensie siger endnu ikke noget om, hvorvidt gruppen nu vil forsøge at gå til højesteret. Da sagen blev anlagt mod Shell, som er et britisk selskab, havde selskabet et hovedkvarter i Haag.


/ritzau/

Tilmeld dig nyhedsbrevet