Stort flertal i Næstved flytter erhvervshavn ud af byen
NÆSTVED: Byrådet i Næstved besluttede tirsdag aften at gå videre med en plan for udflytning af Næstved Havn, som senest i 2033 skal flytte erhvervshavnen ud af byen til Ydernæs, som ligger ud til Karrebæk Fjord.
Det er historisk og vigtigt for havnen og de virksomheder, der benytter havnen, siger havnestyrelsesformand Torben Johansen (K), som håber at "kunne afslutte årtiers diskussioner om havnens ejendomme og arealer, og hvem der skal bestemme over disse arealer".
Planen er, at det nuværende havneareal indenfor svingbroen i stedet skal bruges til en ny bydel.
Prisen tre-firedoblet
Udflytningen af erhvervshavnen har været et hedt emne i Næstved, blandt andet på grund af prisen. Sidste år var det et lille flertal bestående af Socialdemokratiet, SF, Radikale og Enhedslisten, som vedtog at finde en ny placering til havnen for en pris på højst 100 mio. kr., mens de borgerlige partier ifølge Sjællandske Nyheder rasede.
Sweco blev hyret til at lave et oplæg, og da deres rapport kom i august, tegnede der sig et nyt, stort flertal bestående af Socialdemokratiet og de borgerlige partier for, at 365 mio. kr. er en acceptabel pris.
På mødet tirsdag stemte kun de i alt fire politikere fra De Radikale, SF og Enhedslisten imod. De mente, at prisen for flytningen er alt for høj, og ærgrede sig over, at Socialdemokratiet havde skiftet hest.
Flere skridt forude
Selv om der blev brugt store ord om det historiske i aftenens beslutning, ligger der endnu flere skridt forude.
Havnen skal nu i samarbejde med kommunens forvaltning lave en fælles handlings- og tidsplan, der skal forelægges havnebestyrelsen og økonomiudvalget, og så skal der laves en række forundersøgelser, udarbejdes plangrundlag og skaffes myndighedsgodkendelser, fremgår det af dagsordenen for mødet.
Det ventes ifølge Næstved Havn at tage op mod tre år, før byrådet kan forelægges et endeligt og gennemarbejdet projekt med de nødvendige godkendelser.
Ifølge TV2 Øst har beboerne i landsbyen Stenbæksholm bebudet, at de vil klage over et såkaldt svajebassin, der skal anlægges for at give skibene plads til at vende.
Desuden kan det give problemer med at få den planlagte havneplacering godkendt, fordi den ligger klos op ad et Natura 2000-område i Karrebæk Fjord. Cowi og Ernst & Young har tidligere vurderet, at det kan blive svært at opnå de nødvendige tilladelser fra staten.