Torsdag rammer el-prisen højeste niveau siden 2022
Allerede onsdag er det dyrt at bruge strøm, men torsdag bliver det endnu værre i visse perioder at bruge el til eksempelvis at opvarme ovnen eller tænde vaskemaskinen. Derfor er det torsdag en ekstra god idé i at tænke over, hvornår på døgnet man bruger strømmen, oplyser energiselskabet Energi Fyn i en pressemeddelelse.
- Natten til torsdag er elprisen omkring 1 krone pr. kWh, mens den, når vi rammer kl. 17, når op på 8,73 kr. pr. kWh. Oveni den rene elpris skal man lægge transportbetaling til ens netselskab og afgifter til staten. Det betyder en samlet elpris på omkring 11 kr. mellem kl. 17 og 18 torsdag aften, siger Finn Andersen kommerciel direktør hos Energi Fyn.
Det er det højeste niveau i mange år og tilmed højere end de dyreste timer under energikrisen i 2022. Vejret er hovedårsagen til de høje priser, forklarer Finn Andersen:
- En stor del af vores strøm produceres af solceller og vindmøller. Derfor påvirker det elprisen, når der er vindstille og overskyet. Og da vi oplever en tilsvarende situation i hele Europa, får det elprisen til at skyde i vejret. I fagsprog kaldes det "dunkelflaute".
Ikke starten på ny energikrise
Når der hverken er sol eller vind i systemet, skal kraftværkerne aktiveres. Det betyder, at der skal bruges olie, gas og kul for at producere strøm. Det er altså de fossile brændsler, der sætter priserne, og de er høje. Man skal dog ikke forvente, at de tårnhøje elpriser fortsætter, lyder det fra direktøren i Norlys Energi Mads Brøgger.
- Vi ser ikke det her som værende starten på en ny energikrise. Som udsigterne er nu, ser det ud til at blive en relativ mild jule- og vinterperiode, vi ser ind i, hvor der er mere vind i systemet. Det giver håb om, at vi vil se faldende priser i forhold til de niveauer, vi ser helt aktuelt, siger Mads Brøgger.
Som forbruger kan man selv gøre noget for at undgå de højeste elpriser.
- Vi skal genfinde de gode sparevaner fra energikrisen, tjekke priserne via vores apps og så vente med at bruge strømmen til ydertimerne, hvor elprisen typisk er lavere, siger han.
Elprisen bliver fastlagt på elbørsen ud fra udbud og efterspørgsel. På elbørsen udbyder blandt andet svenske, norske og danske producenter - som for eksempel kraftværker og vindmøller - el fra forskellige energikilder. Det er også her, at leverandører som Energi Fyn og andre energiselskaber køber strømmen til deres kunder.
- Elmarkedet er et af verdens mest foranderlige markeder. Markedet kan opleve voldsomme prisudsving fra time til time og fra dag til dag. Præcis som vi vil opleve det i dag, siger Finn Andersen.
amp