Dan Jørgensen vil kæmpe for grøn omstilling i højredrejet EU-Kommission
Dan Jørgensen får bl.a. til opgave at få energipriserne ned og gøre EU uafhængig af russisk gas.
Foto: Olivier Hoslet/Ritzau Scanpix

Dan Jørgensen vil kæmpe for grøn omstilling i højredrejet EU-Kommission

Den grønne omstilling skal gå stærkere, samtidig med at energipriserne kommer ned, siger Dan Jørgensen.
27. NOV 2024 13.55

Dan Jørgensen glæder sig over, at den næste EU-Kommission nu kan indlede arbejdet 1. december, efter at EU-Parlamentet onsdag endeligt sagde ja til det nye kommissærhold.

Det skete ved en overraskende tæt afstemning, hvor Ursula von der Leyens nye hold kun fik ni stemmer mere, end de 361 stemmer der var krævet.

- Jeg har selv prøvet at sidde på den anden side af bordet i denne proces, og jeg ved, at det er en situation, hvor EU-Parlamentet forsøger at optimere deres magt over for EU-Kommissionen. Det er en del af magtspillet i Bruxelles, og det er fint nok. Det gik heldigvis, som det skulle, og nu er vi klar til at trække i arbejdstøjet, siger Dan Jørgensen.

Som EU-kommissær for energi og boliger får han blandt andet til opgave at få energipriserne ned og at gøre EU uafhængig af russisk gas.

- Det første opgave, jeg skal løse, bliver, at vi i Europa desværre stadig er afhængige af russisk gas. Omkring 15 procent af vores gas bliver importeret fra Rusland. Det går selvfølgelig ikke. Der skal vi være helt uafhængige. Og så skal vi have vedtaget lovgivning og initiativer, der sikrer, at vi kan få priserne på energi ned, siger Dan Jørgensen.


Derudover vil den danske EU-kommissær kæmpe for at fastholde den grønne omstilling i en EU-Kommission, der drejer mærkbart til højre.

Det skal blandt andet ske ved at fokusere på at få opført mere vedvarende energi og sikre mere effektiv anvendelse af energi:

- Der er ingen tvivl om, at den grønne omstilling er under pres i mange EU-lande. Men jeg er meget optimistisk, i forhold til at vi i EU-Kommissionen faktisk kan blive ved med at være ganske ambitiøse, siger Dan Jørgensen.

Han peger på, at EU allerede har vedtaget konkrete klimamål, der nu skal indfris ved at implementere en række politiske forslag.

- Det er klart, at al lovgivning skal vedtages af EU-Parlamentet og medlemslandene. Så det ligger ikke på den flade hånd. Der skal kæmpes fra dør til dør. Det er vi klar til, siger Dan Jørgensen.

Der har været kritik af, at Italiens Raffaele Fitto fra Giorgia Melonis parti, Italiens Brødre, bliver ledende næstformand i EU-Kommissionen. Hvad siger du til den kritik, og at så mange ender med stemmer nej til EU-Kommissionen?

- De stemmer nej af forskellige årsager. Der er nogle, der gør det af indenrigspolitiske årsager. Andre gør det, fordi de af princip mener, at man ikke kan arbejde sammen med nogen, der har den politiske overbevisning, som Fitto har.

- Jeg har forståelse for, at der kan være forskelle fra land til land. Jeg mener dog ikke, at det holder, at man ikke vil arbejde sammen med Fitto, på grund af det parti han kommer fra. For det er jo op til hvert medlemsland at udpege deres EU-kommissær.

- Jeg tænker også, at vi fra dansk side vil blive noget knotne, hvis der var andre lande, der begyndte at blande sig i, hvem vi sendte afsted. Det må være op til regeringerne i de enkelte lande at bestemme, hvem de sender afsted, siger Dan Jørgensen.

Trods den tætte afstemning forventer Dan Jørgensen, at det vil være muligt at samle flertal hen over midten, når de konkrete lovforslag i de kommende fem år skal vedtages.

- Samarbejde hen over midten har også den positive effekt, at kompromiserne bliver gode og holdbare, siger han.


/ritzau/

Tilmeld dig nyhedsbrevet