Nyt PtX-anlæg: Manglende brintrør fyldte i åbningstalerne
European Energys CEO Knud Erik Andersen fortalte blandt meget andet om, hvordan den grønne brint fra Måde PtX skal bruges som shore power til skibe i Esbjerg Havn.
Foto: Jesper Ernlund Lassen - Danish Offshore Industry - DOI.dk

Nyt PtX-anlæg: Manglende brintrør fyldte i åbningstalerne

European Energy har åbnet sit første grønne PtX-anlæg udenfor Esbjerg. Men med Lars Aagaards afbud til åbningen manglede den ansvarlige minister til at forsvare den forsinkede brintrørsledning til Tyskland. Den var der bud efter i festteltet.
29. OKT 2024 8.45

Alle havde ventet på klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M), som havde meldt sin ankomst til åbningen af European Energys nye grønne PtX-anlæg i Måde syd for Esbjerg. Men ministeren havde meldt afbud til at være en af åbningstalerne, da der var behov for ham til budgetforhandlinger i København.

Dermed Lars Aagaard slap for rusk og regn i det vestjyske, men han slap også for at høre på de kritiske røster om forsinkelsen af brintrørsledningen til Tyskland. Det er en rørledning, som branchen hellere ser etableret i dag end i morgen.

European Energys CEO Knud Erik Andersen var særdeles glad for at se gæsterne til åbningen. Energiselskabet havde hyret en bus til at køre de inviterede gæster fra selskabets hovedsæde i Søborg til det vestjyske.

- Godt at se jer. Det er en speciel dag, hvor vi åbner vores grønne brintanlæg, lød det fra Knud Erik Andersen, der lagde vægt på, at der allerede er en eksisterende kæde fra vindmøllerne i baggrunden af anlægget ud mod Nordsøen videre gennem elektrolysen frem til kunderne.

- Vi har ikke kunnet gøre det uden vores kunder, som er Air Liquide og Esbjerg Havn, der aftager den grønne brint. Samtidig går overskudsvarmen fra anlægget til fjernvarmen hos DIN Forsyning, sagde CEO’en, der heller ikke glemte Esbjerg Kommune:

- Vi har haft et virkelig stærkt samarbejde med Esbjerg Kommune, der har været med til at gøre det hele muligt.

75 pct. dansk

Der er også en anden ting, der i den grad betyder noget for Knud Erik Andersen, som også er medejer og medstifter af European Energy.

- 75 pct. af alt her er dansk, og vi taler alt fra elektrolyserne. Det er noget, der er vigtigt for mig. Nu skal anlægget testes, inden vi begynder at opskalere, forklarede Knud Erik Andersen og kom frem til dagens meget centrale og gennemgående budskab:

- Der kan kun være 700 kg brint på en lastbilfuld brint. Sådan kan vi ikke i fremtiden levere grøn brint til Tyskland. Lad os nu sætte os ned og finde ud af, hvordan vi kan få bygget de 70 km rørledning tidligere.

Budskabet kunne ikke være tydeligere adresseret til den afbudsramte klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard, der er den ansvarlige minister for området.

Støtte fra borgmesteren

Esbjerg Kommunes borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V), var da i den grad også hurtig til at gribe bolden i luften fra Knud Erik Andersen.

- Man skulle snart tro, jeg havde læst Knud Eriks tale, men det har jeg altså ikke. Mens vi fejrer åbningen her, så risikerer vi at få en flaskehals her med den forsinkede brintrørledning. Vi har behov for, at regeringen matcher dette anlæg med den nødvendige rørledning, så den grønne brint kan blive eksporteret herfra til Tyskland, konkluderede den tydeligt stolte borgmester.

Sidst men ikke mindst kom Energistyrelsens direktør Kristoffer Böttzauw på banen som åbningstaler og stand-in for Lars Aagaard.

- Øvelse gør mester. Se bare, hvad vi gjorde med havmølleparkerne Horns Rev 1-2-3. Nu er tiden kommet til, at vi skal gøre det samme med brinten. Anlægget her er et eksempel på, hvordan det skal gøres i fremtiden, for her er hele værdikæden, sagde Kristoffer Böttzauw.

Heller ikke styrelsesdirektøren undveg den vigtige brintrørsledning til Tyskland.

- Brint har potentialet til at kunne kombinere alt det, som vi er gode til. Der er en lang vej endnu, og der er høje forventninger. Og så kommer brintrøret ikke så hurtigt som håbet, sagde han og vendte sig mod et håb:

- Forhåbentlig kommer anlægget her til at betyde, at der vil være aftagere til strøm og brint, når vindmøllerne kommer til at snurre på Nordsøen. Tak til European Energy for at sætte gang i at udvikle potentialet og være med til at skabe det perfekte.

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet