Alle guldfuglene flyver ud af top 100 over Danmarks rigeste
Fire af de fem "guldfugle" fra CIP. Fra venstre: Christian T. Skakkebæk, Christina Grumstrup Sørensen, Jakob Baruël Poulsen og Torsten Lodberg Smed. Rune Bro Róin er ikke længere en del af den daglige ledelse i CIP, men ejer stadig en del af virksomheden. (Arkivfoto.)
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Alle "guldfuglene" flyver ud af top 100 over Danmarks rigeste

Bagmændene bag CIP, kendt som "guldfuglen" bragede sidste år alle ind på listen over Økonomisk Ugebrevs liste over Danmarks rigeste. Men på et år er deres samlede formue nærmest halveret. Flere energihandlere er nye på listen.
22. NOV 2023 15.15

Ejerne af Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) Torsten Lodberg Smed, Jacob Barüel Poulsen, Christian T. Skakkebæk, Christina G. Sørensen og Rune Bro Róin blev i sin tid kendt som "guldfuglene", et navn de fik af medierne efter de hos Dong (nu Ørsted red.) fik nogle meget høje lønninger, som daværende direktør i Dong Anders Eldrup ikke havde informeret bestyrelsen om. Den sag endte med både Eldrup og guldfuglenes afsked med Dong.

De fem guldfugle benyttede afskeden til at gå sammen om CIP, og her levede de op til deres kælenavn. Således bragede de fem ejere, hvor alle pånær Rune Bro Róin stadig er en del af den daglige ledelse i CIP, sidste år ind på Økonomisk Ugebrevs årlige liste over Danmarks 100 rigeste med en samlet formue på 13,5 mia. kr.

Den store økonomiske velstand havde de opnået blot ti år efter oprettelsen af CIP, og det var netop ejerskabet i CIP, som var eksploderet i værdi, som fik dem ind på listen.

Det skete efter Vestas købte en andel på 25 pct. af virksomheden for en pris på 500 millioner euro svarende til godt 3,7 mia. kr. Dermed blev selskabet vurderet til en samlet værdi på 14,8 mia. kr. 

Krise i vindmøllebranchen

Men netop den værdisætning fortryder Vestas muligvis i dag. For ifølge Økonomisk Ugebrev må værdien af CIP nu estimeres til at være mere end halveret.

Det får også betydning for guldfuglenes placering på listen. Således er ingen af de fem længere blandt Danmarks 100 rigeste. Tættest på kommer Torsten Lodberg Smed, som nr. 102 med en formue på lige under 1,8 mia. kr. De fems samlede formue vurderes til at være næsten halveret siden sidste år og ligger i dag på 7,6 mia. kr.

Årsagen til de fems store nedgang i formuen skal naturligt nok findes i den generelle nedgang, der har været i havvindmøllebranchen, hvor CIP er en stor aktør. Her har øgede renteomkostninger og materialepriser gjort indhug i de tidligere høje og sikre forrentninger, som CIP længe har  formået at levere.

Disse faktorer har ifølge Økonomisk Ugebrev ført til, at CIPs driftsoverskud sidste år ikke bare var lavere end i 2021. Men også lavere end de forventninger, ledelsen melder ud i starten af 2022.  Ledelsen havde ventet et fald i resultatet – operating profit – fra 320 mio. kr. i 2021 til intervallet 225-275 mio. kr. Det realiserede faldt dog helt ned til 210 mio. kr. 

For indeværende år har ledelsen udmeldt et forventet driftsoverskud på 400-600 mio. kr. Men det var før den store nedtur for branchen begyndte, som bl.a. har ført til at Ørsted har nedskrevet for milliarder.  

Energihandlere nye på listen

Mens nogle bl.a. guldfuglene er gledet ud af top 100, er andre i energibranchen  kommet ind. Det gælder blandt andet et trekløver af energihandlere i form af Jeppe Bülow Højgaard, Jesper Severing Johansen og Christian Bach. De er de tre største ejere af Incomas Holding med 21 pct. hver. Icomas Holdig ejer energihandelsvirksomheden In Commodities A/S, som handler med el og gas og sidste år landede et overskud på 7,9 mia. kr.

De ejerandele har været nok til at placere de tre mænd som hhv. nr. 73, 74 og 75 på listen, dog alle med en estimeret formue på 2,5 mia. kr. De tre har desuden alle en fortid i Danske Commodities, hvis tidligere ejer Henrik Lind også er på listen som nummer 25 med en samlet formue på 7,9 mia. kr., hvilket er et fald på fem pladser ift. året før pga. et tab i formue på 1,2 mia. kr. 

Andre kendte mænd i energibranchen er Monjasa ejer Anders Østergaard og European Energys CEO og hovedaktionær Knud Erik Andersen, som med formuer på hhv. 7,7 mia. og 11 mia. kr. opnår placeringer som nr. 26 og 18. 

Mest bemærkelsesværdigt er det, at Anders Østergaard er sprunget direkte ind på ranglisten som den 26. rigeste dansker. Han har været på listen tidligere. Mens hans selskab Monjasa, der sælger bunkerolie til skibe over hele kloden, leverede et imponerende resultat sidste år, hvilket har ført til at værdien af Monjasa Holding i år kan beregnes til godt 7,7 mia. kr. mod knap 1,7 mia. kr. for et år siden.

Også Michael Dystrup Pedersen, CTO i European Energy, er lige nøjagtig på listen med en placering som nr 96 med en estimeret formue på 1,9 mia. kr. 

Listen toppes af familien Kirk Kristiansen, hvis formue på 318 mia. kr. placerer dem langt foran familien Holch Povlsen, som må "nøjes" med 83,3 mia. kr. i formue. Hele listen kan ses her

 

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet