Jyske borgmestre tog forslag med til Christiansborg: Sådan sikres opbakning til vedvarende energi
Som repræsentanter for 18 jyske kommuner besøgte Dorte West (TV), borgmester i Herning kommune og Per Bach Laursen (TH), borgmester i Vesthimmerlands kommune Christiansborg, for at drøfte den stigende modstand i befolkningen mod nye VE anlæg. Med sig havde de et konkret løsningsforslag. Her ses de sammen men SF'erne Signe Munk og Theresa Berg Andersen.
Foto: Business Region MidtVest

Jyske borgmestre tog forslag med til Christiansborg: Sådan sikres opbakning til vedvarende energi

Som sendebud for i alt 18 jyske borgmestre har borgmestrene fra Herning og Vesthimmellands Kommuner været på Christiansborg for at drøfte den stigende folkelige modstand mod udbygningen af vedvarende energi samt præsentere et konkret løsningsforslag.
11. DEC 2024 10.09

I november gik de i alt 18 kommuner, som udgør Business Region MidtVest og Business Region North Denmark sammen om et forslag, om et grønt udviklingsbidrag, som i store træk går ud på, at de kommuner der opstiller mest VE, bliver økonomisk honoreret, hvilket eksempelvis kan udmønte sig i bedre velfærd i kommunerne.

Forslaget om et grønt udviklingsbidrag indebærer, at der gives 4 øre pr. kWh grøn strøm, som produceres lokalt. For de danske kommuner, der har taget udbygningen af vedvarende energi til sig, vil det i 2023 svare til et årligt provenu på omkring 500 mio. kr.

- De kommuner, der er Danmarks grønne motor, bør opleve, at indsatsen fører til udvikling og bedre forhold for deres borgere. Bidraget kan gå til et generelt løft af den nære velfærd, udviklingen af attraktive boligområder, erhvervsudvikling, flere grønne tiltag eller til at afdrage kommunal gæld, siger Per Bach Laursen i en pressemeddelelse.

Oplevede lydhørhed

Nu har Dorte West (V), formand for Business Region MidtVest og borgmester i Herning Kommune, samt Per Bach Laursen (V), formand for Business Region North Denmark og borgmester i Vesthimmerlands Kommune, så lagt vejen forbi Christiansborg for at fremlægge forslaget for landspolitikerne.

De 18 kommunerne, som i dag står bag cirka halvdelen af Danmarks vedvarende energi, har en tro på, at forslaget vil kunne gøre op med en stigende folkelig modvilje mod opførelsen af vedvarende energi. 

- I dag oplever vi ofte, at naboer til vindmøller, solcelleparker og biogasanlæg ser grøn omstilling som en byrde – ikke en gevinst. Vi ønsker at sikre opbakning til den grønne omstilling ved at gøre det tydeligt, at den skaber værdi lokalt. De nuværende kompensationsordninger er ikke mærkbare, og det vil vi gerne ændre på, siger Dorte West.

På Christiansborg mødtes de bl.a. med  Signe Munk og Theresa Berg Andersen fra Socialistisk Folkeparti, Henrik Frandsen fra Moderaterne samt Martin Lidegaard og Samira Nawa fra Radikale Venstre.

- Vi oplevede politikere, der var enige i præmissen om, at det er bekymrende, når modviljen vokser sig større og udviklingen går mere og mere i stå. De forstod situationens alvor og den lokale bekymring, vi har for vores områders fortsatte engagement i udbygningen af grøn energi, siger Dorte West.

amp

Tilmeld dig nyhedsbrevet