Ny markedssituation: Better Energy vil gennemføre stor fyringsrunde
Rasmus Lildholdt Kjær, administrerende direktør i Better Energy, gennemfører en stor fyringsrunde i selskabet. (Arkivfoto.)
Foto: Brian Karmark/Ritzau Scanpix

Ny markedssituation: Better Energy vil gennemføre stor fyringsrunde

Selskabet der udvikler solcelleparker vil gennemføre en ændring af organisationen, som indebærer indebærer en fyringsrunde, som vil reducere antallet af ansatte med omkring 35-40 pct.
8. NOV 2024 8.58

Der har været fart på udviklingen hos energiselskabet Better Energy siden det blev oprettet i 2012 med det formål at opstille solcelleparker i Nordeuropa og hovedsageligt i Danmark. Især siden 2019 har der været ekstra gang i forretningen, hvor Better Energy stået for omkring halvdelen af al ny vedvarende energiproduktion på land i Danmark.

Selskabet beskriver selv, at der har været en periode med "hypervækst", men den periode er ovre nu og derfor indstiller selskabet sig nu på en periode med, hvad de kalder "normaliseret vækst".

Og den nye tilgang får markant betydning for selskabet, som vil fyre op mod fire ud af ti medarbejdere for at indstille sig på den nye virkelighed. Ændringsprocessen af organisationen har stået på i andet halvår af 2024, og den forventes gennemført inden årets udgang.Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

- Forretningsmæssigt er beslutningen klar, men kollegialt og personligt er det selvfølgelig svært. I 2024 kommer vi til at sige farvel til nogle enormt dygtige og formålsdrevne kollegaer, som har været med til at drive vores mission fremad, siger Rasmus Lildholdt Kjær, administrerende direktør i Better Energy. 

Selvom Better Energy tilpasser organisationen, så fastholdes et omfattende byggeprogram i Danmark og Finland, virksomhedens aktiviteter i Sverige og Polen bibeholdes, og samtidig arbejdes der på udvidelse til et nyt europæisk marked syd for Danmark.

- Fra 2025 står vi med en organisation, der kan agere hurtigt og effektivt i et marked baseret på, hvordan efterspørgslen udvikler sig. Det betyder, at vi outsourcer flere processer og koncentrerer os om de kerneområder, der skaber størst værdi, siger Rasmus Lildholdt Kjær. 

Slut med periode uden loft for efterspørgsel

Årsagen til de mange fyringer fortæller Better Energy er en ny markedssituation, som markant adskiller sig fra den, som man har oplevet de seneste år. 

- I de sidste fire år har vi arbejdet med solcelleparker på samlebånd, og konstant leveret store mængder solenergi til elnettet. Det har været en periode med voldsom vækst, hvor vi har ansat mange dygtige mennesker for at imødekomme en efterspørgsel som reelt ikke havde et loft, siger Rasmus Lildholdt Kjær. 

Men nu har Better Energy oplevet at markedet under forandring og udbygningen af grøn strøm skal i højere grad gå hånd i hånd med efterspørgslen, og det stiller nye krav til timingen af fremtidige projekter.

- Hvis vi forestiller os vedvarende energiparker som erhvervsejendomme, der skal udvikles, bygges og udlejes, så kunne vi i en periode med stor sikkerhed leje alle kvadratmeter ud, uanset hvor mange ejendomme vi byggede, siger direktøren.

Politisk fokus nødvendigt for ny acceleration i vækst

Rasmus Lildholdt Kjær håber på, at tiderne med markante vækstrater både for selskabet, men også for den grønne omstilling i Danmark generelt via vedvarende energi på land, kan komme tilbage. Men hvis Danmark ønsker en ny accelereret vækstperiode for VE på land, så er der ifølge Better Energy-direktøren særligt to håndtag, man politisk kan gribe fat i.

- Der er et enormt potentiale for at øge elektrificering i hele Europa. I Danmark udgør sol- og vindkraft i dag 63,1 % af elproduktionen, men kun omkring 13 pct. af det samlede energiforbrug. Her kan politiske initiativer, såsom konkrete målsætninger og incitamenter for øget elektrificering gøre en kæmpe forskel, siger han og fremhæver også behovet for et ensartet afgiftssystem.

- Biomasse i Danmark nyder i dag afgiftsfritagelse, hvilket historisk har skævvredet markedet. Hvis vi skal accelerere væksten for vedvarende energi, bør vi sikre lige vilkår. Historisk har staten brugt ganske mange milliarder på at holde hånden under biomasseafbrænding.

 

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet