De Konservative vil ophæve forbud mod atomkraft
De Konservative vil ophæve atomkraftforbuddet, der blev indført i 1985. Det siger formand Mona Juul i et interview med Jyllands-Posten. Bæredygtige energiformer som vind og sol kan nemlig ikke følge med, og derfor skal Danmark benytte sig af kernekraft, mener hun.
- Jeg forstår godt, at det kan være svært. Vi er jo blevet tudet ørerne fulde med, hvor farlig kernekraften er. Men teknologien har udviklet sig. Og vi bliver nødt til at satse på noget andet end fossile brændsler, siger hun til avisen.
- Hvis vind og sol er nok, så "bring it on" (kom bare an, red.), super duper. Men at vi bare holder en bestemt teknologi ude, har jeg meget svært ved at se fidusen i, siger hun.
Folketinget besluttede i 1985 at forbyde, at atomkraftværker må bruges til elproduktion i Danmark. Men teknologien har udviklet sig siden, mener Mona Juul, der er utålmodig i forhold til at finde en bæredygtig energiløsning. Hun peger på, at en energiø i Nordsøen i august blev udskudt og tidligst står klar i 2036.
Samtidig bliver Energiø Bornholm dobbelt så dyr som ventet og vil koste 31 mia. kr.. Etableringen af rør, der skal sende brint fra Vestjylland til Tyskland, er også udskudt fra 2028 til 2032.
Det er især krigene i Ukraine og Mellemøsten samt klimakrisens banken på døren, der gør, at det bliver presserende at finde en hurtig løsning, mener Mona Juul.
Ikke enig med Klimarådet
Det er ikke nyt, at De Konservative ikke er imod atomkraft. Mona Juul sagde til avisen Børsen i 2023, at hun ikke ville "være med til at lave benspænd for det, hvis der rent faktisk skulle være nogen, der havde det ønske". Dengang var den nu afdøde Søren Pape Poulsen formand for De Konservative.
Klimarådet, der er et dansk råd af eksperter, som rådgiver regeringen, sagde i 2023, at atomkraft hverken er nødvendigt eller "en økonomisk attraktiv løsning".
Men Klimarådet tager fejl, mener Mona Juul. Det har ikke "kalkuleret hele den omstilling af vores industri og transportsektor, som vi står overfor", siger hun til Jyllands-Posten. Det afviser formand for Klimarådet Peter Møllgaard over for avisen.
/ritzau/