Karriere indenfor vind:
”En af de bedste beslutninger i mit liv”
Det lå faktisk slet ikke i kortene, at Laila Teibe Johansen først skulle blive håndværker og i dag projektleder hos Seasight Group, hvor hun mest beskæftiger sig med projekter til vindbranchen. Den 35-årige projektleder og mor til tre piger husker i dag tydeligt, hvordan hun endte med at komme i lære som klejnsmed.
- Jeg havde arbejdet som vikar på en saftfabrik i Ringkøbing, som lukkede. Så spurgte min mand, om jeg ikke ville i lære som klejnsmed, husker Laila Teibe Johansen.
Hendes mand var allerede en del af værftsbranchen, for han er projektleder og medejer af Vestværftet i Hvide Sande.
Laila Teibe Johansen havde allerede uddannelse som kontorassistent, som hun havde taget i Letland, inden hun kom til Danmark i 2008. Og en uddannelse til klejnsmed, hvor svejsning er en del af arbejdet lå ikke lige umiddelbart til højrebenet for hende.
- Jeg sagde til min mand: Det eneste jeg ved om svejsning er, at man skal kigge den anden vej, når der bliver svejset, siger Laila Teibe Johansen og griner hjerteligt.
Men hun lod sig alligevel overbevise, og kort tid efter sad hun til samtale om en læreplads som klejnsmed hos Seasight Group.
- De spurgte ind til mine kompetencer. Jeg sagde, jeg kan lave mad, gøre rent og bruge en PC, fortæller Laila Teibe Johansen, der husker, hvad hun også sagde til samtalen:
- Hvis jeg skal være helt ærlig, så ved jeg ikke så meget, men jeg vil gerne lære noget nyt.
Og det var en ærlighed, der blev hørt og forstået hos Seasight Group, for Laila fik sin læreplads.
Mens hendes mand kunne se sin kone som klejnsmed, så var det noget anderledes med veninderne og hendes mor.
- ”Det er da slet ikke dig”, sagde mine lettiske veninder. Og min mor synes, jeg skulle finde noget mere ”pigeagtigt”, fortæller Laila Teibe Johansen, der ikke lod sig tale fra sin læreplads.
Uddannelse gav kæmpe boost
I dag er hun slet ikke i tvivl om hendes beslutning tilbage i 2018.
- Det er en af de bedste beslutninger i mit liv. Jeg elskede den uddannelse og de forskellige slags svejsninger. Jeg fik også et kendskab til stål og til at læse tekniske tegninger, og jeg har lært at bruge en vinkelsliber, fortæller hun.
Det tog nemlig lidt tid at turde at bruge en vinkelsliber.
- Det første halve år på skolen lod jeg drengene skære med vinkelsliber for mig, fortæller Laila Teibe Johansen, der husker tiden på skolen.
- Jeg var den eneste pige og den ældste, men de andre kunne godt acceptere mig. En af drengene lærte mig at bruge vinkelsliberen. Og han er endt med at blive svend her, så vi er kollegaer nu.
Uddannelsen gav også personlig udvikling
Men det har ikke kun været faglig udvikling for hende.
- Uddannelsen har givet mig selvtillid, før var jeg en stille mus, fortæller Laila Teibe Johansen og forklarer sin egen udvikling:
- Man bliver sort i hovedet af støv som klejnsmed. Det gjorde, at jeg ikke behøvede tænke på at gøre meget ud af mig selv. Jeg kunne droppe at tage make-up og neglelak på. Tidligere gik jeg også meget i højhælede sko, men nu gør jeg det næsten ikke mere.
Det har også givet noget at kunne give slip.
- Det giver en frihed at kunne slippe det feminine. Man er stadigvæk feminin og en pige, og det har givet mig en bedre balance at kunne slippe det, siger Laila Teibe Johansen, der grinende indrømmer, hun har make-up på.
Hun har også et budskab til andre unge kvinder.
- Jeg synes flere piger skal tage en håndværkeruddannelse fx som klejnsmed. Det er ikke fysisk hårdt, men det kræver koncentration, når man svejser, siger hun.
Springet til projektleder
Det var ikke kun svejsning, som Laila Teibe Johansen godt kunne lide i sin læretid.
- Vi skulle tegne rigtig meget i 3D på uddannelsen. Tiden forsvandt som ingenting, når jeg tegnede. Jeg var helt væk i det, lyder det.
Allerede inden hun var færdig med sin læretid, blev hun kaldt til en samtale hos sin arbejdsgiver, hvor hun fik et godt tilbud.
- De sagde: ”Det er godt nok ikke et arbejde med at tegne, men vi kan tilbyde dig men en stilling som projektleder”. Det kan ikke beskrives, hvor glad jeg blev. Jeg gik med det største smil resten af dagen, fortæller Laila Teibe Johansen i dag om tilbuddet, som hun tog imod.
Det betød, at hun allerede en måned inden læretiden var færdig, begyndte som projektleder i december 2022. Hun havde nemlig allerede bestået alle forløb i sin uddannelse. I dag arbejder hun mest med projekter til vindbranchen.
- Vi laver forskellige tools til vores kunder. Jeg laver beregninger på tid, og hvad det kommer til at koste. Det kan være reservedele og store emner fx løfteåger. Lige nu arbejder jeg på krangallerier til naceller, fortæller Laila Teibe Johansen, der også kan se en fordel i den håndværksmæssige uddannelse som baggrund:
- Det giver mig en ekstra kompetence at være smed. Det er en stor fordel med den praktiske viden, og jeg kender næsten alle i produktionen. Fælleskabet her er så vigtigt.
Der er heller ingen tvivl om, at hun er landet på den helt rigtige hylde.
- Jeg er helt vild med det her job, og det giver mig et løft, slutter Laila Teibe Johansen.
Hendes arbejdsgiver Seasight Group i Hvide Sande har nemlig en målsætning om at være inkluderende. Virksomheden har også støttet den netop overståede Hvide Sande Bæredygtigthedsfestival 2023 med et sponsorat af en af de 17 skulpturer på verdensmålsruten.
Seasight Groups har sponsoreret med deres skulptur med verdensmål nummer otte, der netop blandt andet drejer sig om inklusion af kvindelige migranter i arbejdslivet. Lidt vestjysk så snakker virksomheden ikke så meget om værdierne, man lever dem og handler derefter. Men inklusion er nu også en del af virksomhedens CSR-politik.
Opdateret 17.10.23. kl. 9:20.