Flagermus vil tvinge nærmest alle vindmøller i knæ, advarer energisektor
Foruden begrænsningerne for vindmøller anbefaler biologerne, at store solcelleanlæg ikke bør anlægges i eller tæt på skove. (Arkivfoto.)
Foto: Claus Bonnerup/Ritzau Scanpix

Flagermus vil tvinge nærmest alle vindmøller i knæ, advarer energisektor

Vindmøller bør tvinges til driftsstop i halvdelen af året for at passe på flagermus, anbefaler myndighed. Meget voldsomt, siger energisektorens interesseorganisation.
17. MAJ 2024 8.20

Eksisterende vindmøller i store dele af Danmark bør tvinges til driftsstop i halvdelen af året. Vindmøller bør heller ikke opstilles i eller omkring alle typer skov, søer, fjorde og lignende. Indgrebene bør ske for, at Danmark lever op til sine forpligtelser for at beskytte flagermus.

Sådan er budskabet i en rapport udarbejdet af biologer fra Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet (DCE) ifølge Klimamonitor.

- Det her er meget voldsomt, erklærer Thomas Aarestrup, som direktør for vedvarende energi og public affairs hos Green Power Denmark.

Flagermus eller vindmøller?

Statsminister Mette Frederiksen (S) berørte også hensynet mellem flere vindmøller og beskyttelse af flagermus i sin tale til Folketingets åbning i oktober sidste år.

- Er flagermus vigtigere end vindmøller?

Nu er fageksperternes svar på statsministerens bemærkning i åbningstalen kommet, og det får flere aktører i energisektoren til at gyse.

- Jeg er decideret rystet, siger Thomas Aarestrup fra energisektorens interesseorganisation Green Power Denmark.

Foruden begrænsningerne for vindmøller anbefaler biologerne, at store solcelleanlæg ikke bør anlægges i eller tæt på skove, tørre og våde naturområder samt lavbundsområder. I forvejen er der mangel på plads i Danmark til nye solcelleparker eller landvind.

- Da jeg så det første gang, kunne jeg ikke gøre andet end at kigge vantro ud i luften. Det er virkelig kritisk for den grønne omstilling af vores energiforbrug og vores forsyningssikkerhed, siger Thomas Aarestrup Jensen.

Fungerer som pejlemærke

Rådgivningen fra DCE fungerer som pejlemærke for myndigheder, ministerier og interesseorganisationer. Det er Miljøstyrelsen, som har bedt centrets biologer om en opdateret håndbog for, hvad der skal gøres, hvis Danmark skal efterleve EU’s habitatdirektiv for at bevare en truet dyreart som flagermus.

- Der er tale om et vejledende materiale. Det er ikke en facitliste, fastslår Hans Christian Karsten, seniorkonsulent ved Miljøstyrelsen.

Styrelsen er dog på trapperne med en vejledende udtalelse om anbefalingerne fra Nationalt Center for Miljø og Energi.

Forholdt udlægningen fra Miljøstyrelsens kontorchef om den nye håndbog er direktøren ved Green Power Denmark dog lige så ængstelig som før.

- Vi er nødt til at være ærlige. Det her er jo ikke ’bare’ en anbefaling, man som udvikler og kommune kan lade sig inspirere af, siger Thomas Aarestrup Jepsen.

Efter hans overbevisning vil rapportens anbefalinger udgøre ny viden, som Planklagenævnet historisk set altid vil forholde sig til, når der ikke er anden lovgivning på plads.

- Så snart der kommer en klage på den her baggrund, så er risikoen meget stor for, at der ryger projekter i en meget stor målestok, gruer Thomas Aarestrup Jepsen.

amp

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet