Havnedirektør: Vi gør os attraktive for havvind
Plads er noget af det, som havnedirektør Mogens Pedersen skal finde løsningerne på. Her udpeger han et område, hvor der er natur, der også skal tages hensyn til.
Foto: Jesper Ernlund Lassen/Danish Offshore Industry/DOI.dk

Hvide Sande Havn:
Havnedirektør: Vi gør os attraktive for havvind

Offshore vind er den nye spiller i Hvide Sande, hvor der skal balanceres mellem natur, turisme samt traditionelle havneerhverv som fiskeri og den maritime industri og håndværk.
13. SEP 2024 10.36

Mogens Pedersen begyndte i sin stilling som havnedirektør i marts måned, og der er allerede et fokuspunkt, som han især arbejder fokuseret på.

- Den helt store opgave lige nu er udbuddet af de tre havmølleparker Nordsøen 1, 2 og 3, og vi gør, hvad vi kan, for at gøre os attraktive for energiselskaberne. Her tænker jeg på mulighederne for at blive supporthavn i byggefasen og servicehavn senere. Parkerne kommer til at ligge her 20 km ud for kysten, fortæller Mogens Pedersen.

Hvide Sandes muligheder er dog begrænset af flere faktorer, der alle skal tages hensyn til undervejs i planlægningen.

- Der blev sidste år besluttet en arealdisponeringsplan, som vi tilpasser os efter. Vi har 80.000 kvm. potentiale, hvoraf en del i dag er naturbeskyttelsesareal. Derfor holder jeg dialog med både kommunen og naturbeskyttelsesforeningen, for vi har få udviklingsmuligheder her, fortæller Mogens Pedersen, der i år har måttet skrinlægge en fremtidsplan til gavn for vindmøllebranchen:

- I foråret havde vi diskussionen på et infomøde, om vi skulle have en heliport her i byen til offshore vind. Det var der ingen begejstring for i byen eller hos turistforeningen.

Der blev dog fundet en brugbar løsning til behovet for en heliport.

- Stauning blev valgt som stedet til en heliport, og det er den næstbedste løsning, fortæller Mogens Pedersen om en placering ved byen Stauning på indersiden af Ringkøbing Fjord, hvor der i forvejen ligger en mindre lufthavn.

Bekymringen ved offshore vind

Hvide Sande er i den grad præget af et stort erhverv.

- Turismen betyder mest for Hvide Sande. Vi prøver på en balanceret måde at udvikle turismen på havnen, så der er både steder for turister og for de traditionelle havneerhverv, siger Mogens Pedersen.

Der er dog også synergieffekter mellem erhverv, det gælder både fiskeriet, men nu også vindmøllerne offshore.

- Nu er der safariture ud til Vesterhav Syd – og hos borgerne er offshore vindmøllerne ikke en bekymring. Hos fiskerne er det anderledes. Det er fordi, der er tale om områder, som traditionelt har været gode fiskeområder.

Vattenfall har også sit servicecenter til Vesterhav Nord og Syd i byen. Udseendet på Vattenfalls servicecenter vækker heller ikke den vilde begejstring i Hvide Sande, hvilket heller ikke er tilfældet med et stort set identiske servicecenter til Danmarks største vindmøllepark Kriegers Flak i Klintholm Havn på det østlige Møn.

- Det er en industribygning, der bliver set lidt an her i byen. Samtidig er der også en bekymring for, om vindbranchen kommer til at dominere for meget, fortæller havnedirektøren.

Rekrutteringen

Der er dog en bekymring, som alle erhverv mærker.

- Rekruttering er det store problem. Det er en udfordring for de etablerede virksomheder, og der kommer mere og mere arbejdskraft til fra udlandet, siger Mogens Pedersen og bemærker en anden tendens:

- Men der er også tilflyttere, der vil væk fra byens larm. De er tiltrukket af havet og blæsten.

Og der er også en særlig vestjysk egenskab, som skal fremhæves ved Hvide Sande.

- Det er ikke bare en skåltale. Folk her er ikke bange for at give den en skalle, og man hjælper virkelig hinanden her, siger Mogens Pedersen, der tydeligvis er både stolt og begejstret for både havnen og byen Hvide Sande.

Tilmeld dig nyhedsbrevet