DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Solenergi
DK PtX
DK Innovation
DK CCS
Helhedsplan: Vi er ikke større end, vi kan få tingene til at ske
(Arkivfoto) Lemvigs borgmester Erik Flyvholm arbejder med helheder, hvor turisme, lokaludvikling og energiområdet hænger sammen. Bosætning og et afkast til energiproducerende kommuner som Lemvig hører med til det.
Foto: Jesper Ernlund Lassen - Danish Offshore Industry - DOI.dk

Helhedsplan: Vi er ikke større end, vi kan få tingene til at ske

Thyborøn Havn, turismeudviklingen og bosætningen, foruden den grønne energi, er klar til udvikling. Lemvigs borgmester har meldt sin afgang efter næste valg, men for ham betyder det ikke at hvile på laurbærrene – tværtimod.

En Vestas-vindmølle er på vej til at blive stillet op udenfor Thyborøn, og det er egentlig en af de helt store offshore vindmøller, der nu er på vej til at blive stillet op.

- Den har været i Østerild, og nu får vi den til at blive langtidstestet her. Der gik ni måneder, fra vi fik den første henvendelse, og der kom ikke en eneste klage. Vi er ikke større end, vi kan få tingene til at ske, forklarer Lemvigs borgmester Erik Flyvholm (V).

Et godt tilbud

Den 61-årige borgmester har for ikke længe siden meddelt, at han ikke kommer til at genopstille til kommunalvalget i 2025. Men det er med sikkerhed ikke på grund af mangel på energi, for Erik Flyvholm er fuld af energi. Den 15 MW store Vestas-vindmølle, der er på vej til Thyborøn med sine omkring 260 meter til vingespidsen, kommer da også under en lokal populær forretningsmodel.

- Der er 2800 anparter, som alle er blevet solgt her i kommunen, fortæller Erik Flyvholm og holder en kort pause og kigger spørgende på DOI.dk’s udsendte:

- Men hvis du flytter herop til kommunen, så er der reserveret andele, som tilflyttere kan købe. Vi har gemt nogle andele, som tilflyttere kan købe.

Det hele hænger nemlig i den grad sammen, for bosætning spiller en stor rolle for borgmesteren, der i høj grad tænker i en helhedsplan. Planen involverer turisme-, by- og energiudvikling, og det viser sig i særdeleshed i Thyborøn.

- Vi har lavet en udviklingsplan for Thyborøn, hvor vi er i gang med at binde den gamle del af havnen sammen med Kystdirektoratets gamle lokaler, så vi får et åbent stræk, forklarer Erik Flyvholm om en udvikling, der kommer til at blive gennemført med midler fra både Realdania og Erhvervsfremmestyrelsen. Samlet er det 35 mio. kr., der ender med at blive brugt til udvikling, og ambitionen er klar.

- Vi vil gerne vækste med 4 pct. om året på overnatninger, og der er et hotelprojekt på vej også, lyder det fra borgmesteren.

Nok grøn energi: Hvorfor skal vi have mere?

Fremtidsudsigten til endnu mere grøn energi ligger klar for kommunen, fordi en del af fremtidens havmølleparker kommer til at få landført sin strøm her. Og her har borgmesteren et klart ønske.

- Vi skal med på en brintrørledning fra starten af. Vi vil faktisk kun ligge 90 km fra en eventuel energiø, og så har vi allerede et PtX-demonstrationsanlæg liggende ved Ramme, siger Erik Flyvholm, der allerede har et parløb med sine nabokommuner Holstebro og Struer om en større helhedsplan for de tre kommuner.

- Hvorfor skal vi have en solcellepark på 200 hektar, når vi allerede har nok grøn strøm, når vi i forvejen ligger i front med den grønne energi? - spørger Erik Flyvholm og kommer med et forslag:

- Vi kan tage et kig på Norge, hvor kommunerne får en del af afkastet. Vi foreslår, at man giver fire øre pr. produceret kWh strøm til kommunen, for der skal kanaliseres noget til os, der producerer strømmen.

Her tænker borgmesteren også på at kunne hente specialister til kommunen.

- Vi skal have et afkast til at drive den her grønne udvikling. Der skal være midler, der kan være med til at fjerne huse og ansætte specialisterne til kommunerne, der kan være med til at få gennemført det her. Det kræver noget økonomi hos kommunen, slår han fast.

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet