Borgmester: Offshore vind er vejen frem for Østmøn
Til venstre ligger Vattenfalls servicecenter til Kriegers Flak og til højre i billede ligger EnBW's servicestation til Baltic 2. Det er bygningen til venstre, som nogle lokale i Klintholm Havn ikke bryder sig om.
Foto: Jesper Ernlund Lassen - Danish Offshore Industry - DOI.dk

Borgmester: Offshore vind er vejen frem for Østmøn

Klintholm Havn er servicehavn for to vindmølleparker, og det giver aktivitet og potentiale på havnen. Omstillingen fra fiskerihavn til vindhavn har dog også betyder udseendemæssig ændring, som støder nogle lokale.
5. JUN 2024 10.59

Klintholm Havn er servicehavn for Danmarks største vindmøllepark, Kriegers Flak, samt den tyske park Baltic 2. Vattenfall ejer Kriegers Flak, mens Baltic 2 er ejet af tyske EnBW. Begge har et servicecenter i Klintholm. Vattenfall har lokale danske ansatte, og EnBW har tyske ansatte, der bor på medarbejderhotel lige ved havnen.

På borgmesterkontoret i Vordingborg er borgmester Mikael Smed (S) glad for udviklingen.

- Der er mere trafik i havnen nu end tidligere, og det er den rigtige vej at gå for at skabe arbejdspladser på Østmøn, for der er ikke andre muligheder. Det er den spæde start endnu, slår Mikael Smed fast, han havde nemlig håbet på endnu flere gode lokale arbejdspladser:

- Vi har ikke fået 20 til 40 mennesker ansat direkte hos vindindustrien endnu.

Det kunne nemlig have betydet en lokal indkomststigning med effekt. Hvad det kunne komme til at betyde, hvis arbejdspladserne endte med at blive lokale, kan borgmesteren forklare helt konkret.

- Det gør noget, om man tjener 750.000 om året, eller man tjener 325.000. Man forbruger anderledes, forklarer Mikael Smed om lønningsniveauet i branchen for vindmølleteknikere.

Det ville selvfølgelig også give højere skatteindtægter til kommunen med et så meget højere inkomstniveau. Vejen frem er nemlig at gøre opmærksom på, at den type arbejde faktisk findes på Møn og nå særligt en gruppe.

- Det handler om at gøre det synligt lokalt for de unge. Det er vi ikke kommet langt nok med endnu sammen med industrien. Det er noget, som vi er nødt til at gøre sammen, for der er jo et behov, fortæller Mikael Smed.

Den lokale udvikling

Der er dog allerede sket en lokal udvikling i Klintholm Havn, der giver arbejde.

- Det er de lokale, der laver rengøring og servicerer offshore-medarbejderne hos MMA Offshore, som også har bygget medarbejderhotellet, fortæller borgmesteren.

En lokal sideudvikling efter vindaktiviteten er kommet, har dog været hæmmet af et uheld.

- Købmandsbutikken brændte desværre lige op til, at Kriegers Flak åbnede op, og den er aldrig blevet åbnet igen. Selvom der er flere mennesker på havnen nu, siger Mikael Smed.

Omstilling fra fiskerihavn

Klintholm Havn er også kendetegnet ved, at den har været igennem en omstilling fra fiskerihavn til vindhavn. Det er sket, fordi fiskeriet nærmest ikke er eksisterende mere i denne del af Østersøen.

- I dag er der fem registrerede erhvervsfiskere i Klintholm Havn, men de arbejder der ikke mere, fortæller Mikael Smed.

Det er noget, der har gjort ondt i det lille lokalsamfund, hvor identiteten har været tæt knyttet til fiskeriet. Måske af samme grund er specielt Vattenfalls servicecenter faldet nogle lokale lidt for brystet. Det har også nået borgmesterens kontor.

- Bygningen passer ikke rigtigt ind i miljøet, synes nogle af de lokale, fortæller Mikael Smed om Vattenfalls servicecenter, der ser ens ud alle steder, da det er en standardbygning hos energiselskabet.

En ting står dog også allerede helt klart: der bliver lagt billet ind, hvis Klintholm Havn kan blive servicehavn for endnu en offshore park.

- Vi vil arbejde for at gøre os attraktive, hvis eller når der kommer en Kriegers Flak 2. For det er som sagt den rigtige vej, siger Mikael Smed og retter fokus på et genopbygningsarbejde:

- Det bliver, når vi har fået genopbygget havnen efter skaderne fra oktober-stormen sidste år. Dele af et hegn var helt væk efter stormen, og oprydningen efter det er stadig i gang.

Tilmeld dig nyhedsbrevet