Bankanalytiker: Økonomien har fået en blød landing, og gasmarkedet er blevet globalt
Chefanalytiker hos Danske Bank Jens Nærvig Pedersen har det det globale overblik energimarkedet og den økonomiske situation. Her er han i Danske Banks lokale 'Olympen' på Holmens Kanal.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, Danish Offshore Industry, DOI.dk

Jens Nærvig Pedersen om økonomi og energi:
Bankanalytiker: Økonomien har fået en blød landing, og gasmarkedet er blevet globalt

Der er grund til optimisme med en blød landing i økonomien, mindre inflation og LNG-leveringssikkerhed til Danmark og Europa fra USA.
22. JAN 2024 11.27

Der er positive toner hos Jens Nærvig Pedersen. Chefanalytikeren hos Danske Bank forudsigelse for lidt over et år siden lød ellers således: "Ja, vi er på vej ind i en recession.” Sådan er det ikke gået, selvom inflation og stigende renter har været hårde ved økonomien.

- Jeg er blevet overrasket over, hvor god en situation vi er i nu i forhold til et år siden, siger Jens Nærvig Pedersen, da DOI.dk møder ham i Danske Banks lokaler på Holmens Kanal vis-à-vis Kgs. Nytorv.

I mellemtiden er det nemlig gået den rigtige vej både med inflationen, og væksten er stadig til stede.

- Væksten har ikke været prangende med 0,5 til 1 pct. for de fleste lande omkring os, og inflationen er, hvor den skal være, siger han og uddyber:

- Jeg var sikker på, at renten skulle op. Men centralbankerne er lykkedes med at sætte renten, for rentestigninger gør ondt på mange.

Det historiske perspektiv

Fremtidsudsigten fra slutningen af 2022 har økonomen dog ikke glemt.

- Mange økonomer snakker om, at vi kan lave en blød landing for økonomien. Da vi stod her for et år siden, havde jeg ikke troet, at vi kunne få en blød landing. Så nu er jeg mere optimistisk, siger Jens Nærvig Pedersen, der er 39 år og kom til Danske Bank i maj 2008. Men som økonom tæller 15 års erfaring ikke meget.

- Jeg er en ny økonom og kiggede i historiebøgerne. Derfor troede jeg, at vi skulle igennem en smertefuld tid, uddyber han og kommer med en af grundene til, at økonomien er et godt sted:

- En af årsager til, at det er endt så godt, er, at økonomien var så god, og forbrugslysten er fortsat.

Energipriserne

Med krigen i Ukraine kunne det ellers være gået langt værre, end det faktisk gjorde. Energiprisernes himmelflugt var nemlig relativt kortvarig.

- Det er gået godt med at omstille. Derfor nåede det ikke at blive så slemt, og det tog slet ikke så lang tid som energikrisen i 1970’erne, konkluderer Jens Nærvig Pedersen.

Desuden er der en ting, der er ny ved denne energikrise.

- Det har været den første energikrise, hvor det ikke kun er olien, der har været involveret, siger han.

Men stigningen skyldes ikke alene krigen i Ukraine.

- Jeg er sikker på, at energipriserne ville være steget uden krigen i Ukraine. Men vi havde ikke fået en så eksplosiv prisstigning, lyder det.

Grunden til, at det ville være gået sådan, har bankanalytikeren også klar.

- Der var så meget knald på økonomien, at forbrugerne havde flere penge, end der var varer på hylderne i butikken. Nu er det dyrere at gå på restaurant og købe ind, og der er bedre balance i folks købekraft, forklarer Jens Nærvig Pedersen.

Gasmarkedet er blevet globalt

Efter krigen i Ukraine har gasmarkedet ændret sig markant.

- Tidligere energikriser har som sagt været om olien, men LNG-markedet har reddet Danmark og EU. Det skyldes, at vi i EU nu hovedsageligt importerer mere LNG fra USA end fra Rusland. Gasmarkedet er blevet globalt, konstaterer bankanalytikeren og forklarer:

- Aktørerne kan nu sejle gassen rundt. Men det betyder også, at det nu er en global pris, og det er markedsforhold, der har bevæget sig ind på gasmarkedet.

Det er noget, der sandsynligvis vil komme til at give stabilitet.

- Det er interessant at se de nye strukturer. De gør formentlig, at det bliver et mere stabilt energimarked i fremtiden. Undtagelsen kan være geopolitiske begivenheder, som fx hvis houthierne angriber handelsruten i det Røde Hav, siger Jens Nærvig Pedersen og pointerer det dog ikke har påvirket markedet, da det skete for kort tid siden.

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter