Behov for ny grøn forskningsstrategi
Erhvervslivets Klimaalliance blev lanceret på DI Topmødet sidste år af DI's formand Lars Peter Søbye og adm. direktør Lars Sandahl Sørensen sammen med Dansk Energis formand Jesper Hjulmand og adm. direktør Lars Aagaard.
Foto: Thomas Arnbo, Erhvervslivets Klimaalliance

Erhvervslivets Klimaalliance:
Behov for ny grøn forskningsstrategi

Erhvervslivets Klimaalliance, som DI og Dansk Energi står bag, lancerer syv anbefalinger til en national grøn forskningsstrategi. Man skal turde at satse på konkrete teknologier som CO2-fangst og Power-to-X.
23. SEP 2020 12.09

DI og Dansk Energi, som sammen står bag Erhvervslivets Klimaaliance, har præsenteret syv anbefalinger til en grøn forskningsstrategi, der skal udvikle og sikre Danmarks styrkeposition på klima- og energiområdet. 

Ifølge Erhvervslivets Klimaalliance vil det kræve et sporskifte i forskningspolitikken, hvor der lige nu er en skæv vægtning og prioritering af forskningsmideler. 

De to erhversorganisationer peger blandt andet på nødvendigheden af at satse på eksempelvis CO2-fangst, integrerede elsystemer og Power-to-X. 

- Hvis vi virkelig har ambitioner for vækst og eksport på energiområdet, så er der er brug for, at der bliver sat en samlet retning for energiforskningen. Andre lande kører afsted i fuld fart, mens vi har knap nok sluppet håndbremsen, siger Mette Fjord Sørensen, underdirektør i DI med ansvar for forskning og fortsætter:

- Vi skal turde at prioritere og satse stort, så vi kan få løst de samfundsmæssige udfordringer gennem nogle store missioner, hvor vi får involveret alle relevante parter – både virksomheder, universiteter og andre videninstitutioner. Vi skal bygge ovenpå vores eksisterende styrkepositioner, f.eks. indenfor vindområdet, samtidig med at vi har internationalt udsyn og blik for et potentielt eksporteventyr. 

Også politisk ønske om mere styring af midler

De syv anbefalinger i 'En missionsdrevet grøn forskningsstrategi for energiområdet' er en klar og langsigtet prioritering af offentlige forskningsmidler, prioritering indenfor energiområdet, stærkere samordning mellem støtteordninger, europæisk understøttelse af dansk energiforskning, styrket internationalt samarbejde, styrket internationalt udsyn samt fokus på kompetencer i den grønne omstilling. 

– De politiske klimamål i Danmark kræver en ny tilgang til forskning, udvikling og demonstration, så vi skaber CO2-reduktioner i dag og skaber nye klimaløsninger i morgen. Vi har brug for nye grønne teknologispring, som samtidig styrker Danmarks eksportpotentiale. Derfor skal vi turde satse stort, vi skal vælge retning og vi skal sikre at viden aktiveres til fulde og ikke går tabt i forsknings- og innovationssystemet, siger Anders Stouge, viceadm. direktør i Dansk Energi. 

Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) har allerede ytret en ønske om mere styring med de offentlige forskningsmidler for at sikre de understøtter den grønne omstilling som eksempelvis PtX og CO2-fangst.

Eksperter og fagforbund udtrykte i den forbindelse frygt for at en mere central styring af forskningsmindler ville gå ud over forskernes forskningsfrihed.

esl

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter