Borgmester: Det er tid til, at kommunerne i Nordsjælland bidrager
Borgmester Hans Østergaard er glad for vindmøllerne i kommunen. Men det er tid til, at andre kommuner opstiller flere møller først, mener han.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

Flere vindmøller:
Borgmester: Det er tid til, at kommunerne i Nordsjælland bidrager

Ringkøbing-Skjern Kommune har flest vindmøller i Danmark og en tæt tilknytning til vindindustrien. Men nu må andre stille møller op på land, mener borgmesteren.
3. MAJ 2022 14.01

RINGKØBING-SKJERN: Der er ingen tvivl, om at Ringkøbing-Skjerns borgmester Hans Østergaard (V) er glad for vindmølleindustrien. Kommunen huser blandt andre både Vestas i hjertet af Ringkøbing og Baettr i Lem, der giver gode arbejdspladser i Vestjylland.

Samlet er der i dag 255 vindmøller, og dermed har kommunen Danmarksrekord i antal vindmøller.

Derfor mener Hans Østergaard også, at kommunerne med få vindmøller skal stille flere op først. Her tænker han på regeringens udspil ”Danmark kan mere II”.

- Man mærker, der er en skærpet forståelse hos borgerne for mere grøn energi efter det, der sker i Europa med Ukraine. Det er en brydningstid, hvor der er flere spørgsmål end svar, siger borgmesteren.

Selvom han ikke vil udelukke, at hans kommune kommer til at sætte flere vindmøller op, så er budskabet klart.

- Det har aldrig været populært at sætte vindmøller op. Og det er en afvejning hver gang: Er det borgerne eller den grønne energi, der skal prioriteres. Derfor er det på tide, at andre kommuner fx i Nordsjælland bliver prikket på skulderen først denne gang. De skal tage deres andel også. Det giver også mening, så strømmen bliver produceret tættere på forbrugerne, siger Hans Østergaard om regeringens ønske om mere grøn energi onshore.

Næsten selvforsynende

De mange vindmøller i Ringkøbing Skjern sammen med solceller og biogasanlæg gør da også, at kommunen er nået meget langt allerede med den grønne omstilling.

- Vi er allerede 83,3 pct. selvforsynende med grøn energi. Vi havde egentlig egentlig regnet med at være selvforsynende i 2020, men nu forventer vi, at producere mere end 100 pct. end vores forbrug i 2024. På sigt er det endda vores forventning at komme helt op på at producere 124 pct. af vores forbrug, fortæller Hans Østergaard

Her er der tale om hele kommunens samlede energiforbrug, der også omregnet tæller den energi som borgerne bruger som brændstof i deres biler.

Grunden til, at borgmesteren endnu ikke kan sætte en fast dato på, hvornår de 124 pct. bliver nået, er, at der er flere ting, der skal falde på plads først.

- Vi ved ikke helt, hvornår det bliver. Vi planlægger et større biogasanlæg, der kommer til at ligge mellem Tim og Hee, som jeg tror bliver til noget, forklarer han.

Kommunen har sendt 322 hektar solceller i den afsluttende høring, og der er planer om mere.

- Der er samlet set 1.000 hektar mere i planlægning, og vi vil derefter lave en evalueringsproces, inden vi går videre. Der er borgerprotester, hver gang derfor stikker vi en finger i jorden, inden vi går videre, siger Hans Østergaard, der vægter, at solceller ikke skal sættes op på de bedste landbrugsjorder.

 

 

 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter