Dan Jørgensen: Temperaturen stiger med foruroligende hast

Danmark skal inspirere andre lande til at leve klimavenligt. Vi er langt fra klimamål, siger klimaministeren.
9. AUG 2021 13.05

Vi står over for en yderst alvorlig fremtid på klimaområdet, fastslår klimaminister Dan Jørgensen (S) på et pressemøde mandag formiddag på Syddansk Universitet i Odense.

På pressemødet præsenteres den seneste delrapport om klimaet fra FN's klimapanel (IPPC). Rapporten forudser, hvordan klimaet vil udvikle sig på globalt plan de kommende mange årtier.

- Denne rapport giver os et tydeligt billede af, hvad der politisk er brug for at gøre i Danmark og verden for klimaet.

- Jeg er bekymret. Det er meget alvorlig læsning det her. Hvis alarmklokkerne ikke allerede bimler og bamler, burde de gøre det nu, siger Dan Jørgensen.

Særligt hæfter han sig ved, at temperaturen på verdensplan de kommende år ifølge rapporten vil stige hurtigere end hidtil ventet.

Inden for de næste 20 år vil temperaturen i gennemsnit være steget mindst 1,5 grader sammenlignet med før 1900.

Og det er langt fra målet i Parisaftalen fra 2015, hvor næsten 200 lande blev enige om at forsøge at begrænse stigningen i temperaturen til 1,5 grader inden udgangen af dette århundrede.

- Omkring 1,5 grader bliver klimaforandringerne så alvorlige mange steder i verden, at vi ikke længere kan stå inde for dem. De vil ramme meget hårdt især i fattigere dele af verden

- Vi taler ekstreme vejrfænomener, vi taler for meget vand, tørke og mangel på fødevarer, siger Dan Jørgensen.

Lille land, stort ansvar

Dan Jørgensen understreger samtidigt, at verden er langt fra i mål med at reducere udledningen af drivhusgasser tilstrækkeligt. Klimaministeren peger her på, at nogle lande bør udlede "langt mindre" mængder af CO2 og andre drivhusgasser.

Og selv om Danmark er et lille land i den store sammenhæng, spiller Danmark en afgørende rolle ved at kunne inspirere andre lande til at leve bæredygtigt på forskellig vis.

- Vi kan vise andre lande, at man kan gennemføre en grøn omstilling, uden at det går ud over livskvaliteten, og uden at det koster arbejdspladser.

- Derudover vil vi i Danmark, når vi presser os selv, finde på nye løsninger. Her er udviklingen af havvindmølleparker et godt eksempel, som i dag er en integreret del af klimaindsatsen i hele verden, siger Dan Jørgensen.

Danmark står for blot 0,1 procent af verdens samlede udledning af drivhusgasser, som blandt andet udledes ved transport, produktion og opvarmning ved hjælp af fossile brændstoffer.

Rapporten fra IPCC slår med stor sikkerhed fast, at klimaforandringerne er menneskeskabte. Foruden stigende temperaturer forudser rapporten, at verdenshavene vil stige med op til en meter inden 2100, hvis der udledes store mængder drivhusgasser de kommende årtier.

Der er dog risiko for, at havniveauet i gennemsnit stiger to meter inden udgangen af dette århundrede. Det afhænger i høj grad af, hvor hurtigt verdens gletsjere og iskapper smelter.

Ritzau

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter