Danmark vil begynde at håndhæve forbud mod 27 russiske skibe

I en mail lyder det, at 27 russiske skibe har fået forbud mod at sejle til havne eller ankerpladser i Danmark.
3. SEP 2024 9.37

27 navngivne russiske skibe har tilsyneladende fået forbud mod at sejle til havne eller ankerpladser i danske farvande. Sådan lyder det i hvert fald i en intern vejledning fra det danske statslodseri Danpilot, der står for at føre skibe gennem dansk farvand. Det skriver Information og Danwatch, der har set mailen med vejledningen.

- Det er forbudt direkte eller indirekte at give adgang til havne, ankerpladser samt at levere tjenester, herunder bunkring og skibsforsyninger med videre til følgende skibe, står der i mailen ifølge de to medier.

Herefter opremses de 27 pågældende skibe. Det fremgår ikke af de to mediers historier, hvornår mailen er sendt. Det fremgår heller ikke, om det konkret er blevet håndhævet endnu.

Forbuddet skyldes EU's 14. sanktionspakke, der blev vedtaget i slutningen af juni. Her blev de 27 navngivne fartøjer underlagt EU-sanktioner.

Skyggeflåde

Blandt dem er en række olietankere, der formodes at indgå i den voksende russiske skyggeflåde, der i stigende grad transporterer russisk olie fra havne i Østersøen ud gennem de danske farvande.

Skibene i den såkaldte skyggeflåde er gamle og slidte og ofte med ukendt forsikring og ejerskab. Russerne bruger dem til at omgå internationale sanktioner, fordi de ikke kan spores tilbage til Rusland.

Selv om sanktionspakken allerede blev vedtaget i juni, så har flere medier - herunder Information, Danwatch og Zetland - beskrevet, at skibe fra skyggeflåden fortsat har haft adgang til danske ankerpladser.

Den danske udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M), har tidligere udtalt, at han "tager udfordringerne med skyggeflåden meget alvorligt". Samtidig har russerne varslet modsvar, hvis deres skibe påvirkes i Østersøen.

Svært for Danmark at implementere forbuddet

En talsperson for den russiske udenrigsminister sagde i begyndelsen af maj, at "ethvert dansk tiltag, der begrænser russiske skibe i Østersøen, vil blive set som fjendtligt og medføre gengældelse". Det skrev Reuters.

Derfor er det heller ikke nogen simpel sag for Danmark at implementere forbuddet. Det vurderer Marie Dumoulin, der er medlem af den europæiske tænketank European Council on Foreign Relations.

- Danmark er virkelig på frontlinjen, når det kommer til at implementere de nye sanktioner, og I er mere udsat for katastrofer fra skyggeflåden i tilfælde af en olieulykke eller lignende. Så det er ingen nem beslutning at implementere dem, siger hun til Information og Danwatch.

/ritzau/
 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter