Danmarks største plastsorteringsanlæg sat i gang
Den første plastik er ankommet til Danmarks største plastsorteringsanlæg ReSource Denmark I Esbjerg.
Foto: ReSource Denmark

Danmarks største plastsorteringsanlæg sat i gang

Første sending plastaffald nogensinde modtaget og anlægget kører, og importen af plastaffald er også begyndt.
24. NOV 2023 11.50

Det første parti plastaffald er modtaget på ReSource Denmarks anlæg i Esbjerg, og det markerer en milepæl i anlæggets historie. Samtidig har værkets systemer netop gennemført en kold opstart – en afgørende fase, hvor de avancerede maskiner og systemer sættes i gang for at sikre gnidningsfri drift, før den faktiske behandling af plastaffald begynder til næste år. Det skriver firmaet i en pressemeddelelse.

Fabrikschef Lars H. Kristensen er begejstret over de nylige resultater:

- At byde vores første parti plastaffald velkommen er en historisk milepæl, der symboliserer realiseringen af vores vision for en bæredygtig fremtid gennem effektiv håndtering af plastaffald. Teamets dedikation og effektiviteten af vores teknologi har bragt os til dette punkt, og vi glæder os til at komme i gang med rigtig plast nu.

Kæmpe anlæg

ReSource Denmarks hovedbygning, der strækker sig over 173 meter i længden, 40 meter i bredden og 20 meter i højden, er udstyret med avanceret sorteringsudstyr med kapacitet til at sortere 160.000 tons plast om året og forventes at være fuldt operationel fra begyndelsen af 2024. Anlægget vil have kapacitet til at håndtere alt plastaffald i Danmark og bidrage til Danmarks ambitiøse mål for genanvendelse af plast.

Samtidig er anlægget også i stand til at modtage plastaffald fra husholdninger i nabolandene, herunder Norge, Sverige og Finland. Denne uges forsendelse kom fx fra den finske servicevirksomhed Lassila & Tikanoja.

Et skridt i retningen mod en mere bæredygtig fremtid
Den tyske producent Eggersmann er leverandør af det højteknologiske udstyr, der bruges til at sortere plasten. Processen går ud på at fjerne urenheder og sortere plasten i forskellige typer – HDPE, PP, LDPE, PET og PVC – som opfylder kravene til både kemisk og mekanisk genanvendelse. Tetra Pak og metaller bliver også sorteret fra og sendt til genanvendelse. Resultatet er, at ReSource opnår en meget høj genanvendelsesprocent.

- Fordelen ved ReSource er, at vi bruger en gennemprøvet teknologi i stor skala. Denne teknologi er meget fleksibel, så vi kan tilføje eller ændre de specifikke plasttyper under sorteringsprocessen. ReSource vil også give sporbarhed fra affald til produkt, hvilket vil være afgørende for de vigtigste aktører i branchen fremover, fortæller Lars H. Kristensen og konkluderer:

- Disse resultater markerer et skridt i retningen mod en mere bæredygtig fremtid. Lad os samarbejde og bane vejen for et grønnere Danmark.

jel

 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter