Dansk Energi advarer mod at spilde grøn COi undergrunden

CO2 fra biogene kilder bliver en knap ressource, der kan begrænse muligheden for at få skibe og fly over på grønne brændstoffer.
24. JUN 2021 13.07

CO2-fangst og særligt CO2-lagring kan lyde som en fristende tanke, hvormed man kan gemme dele af vores klimaudfordringer i undergrunden. Men man bør nøje overveje, hvorvidt det er bedst at lagre CO2 i undergrunden eller bruge det i PtX-processer til at danne grønne brændstoffer til den tunge transport. 

Særligt CO2 fra biogene kilder, hvor kredsløbet giver klimamæssig mening, fx fra skorstene på biomassefyrede kraftværker eller fra biogasanlæg, hvor CO2’en bliver til overs, når opgraderet gas sendes ind i gasnettet, bliver en knap ressource i fremtiden. De grønne CO2-kilder er ikke uudtømmelige, og især ikke når biomassen gradvist skal udfases til fordel for andre varmeløsninger som varmepumper m.v. 

Man skal derfor være varsom med at gå efter gemme CO2'en af vejen med lagring – også selvom det skaber negative udledninger i CO2-regnskabet. 

– Vi ser en fare ved at gå den negative emissionsvej, fordi det kan skade muligheden for at dekarbonisere de svære sektorer, så vi skal have fokus på fangstdelen nu og være fleksible med, hvad vi gør med den, lød det fra Ørsteds Head of Energy Economics Lykke Mulvad Jeppesen på et webinar arrangeret af Erhvervslivets Klimaalliance.

Må ikke glemme 2050

Torsdag var klimaminister Dan Jørgensen (S) være med til at indvie Amager Ressourcecenters nye pilotanlæg for CO2-fangst på Amager Bakke. Dermed bliver der nu for alvor sat gang i både fangst-, lagring- og udnyttelse af CO2. 

Samtidig går forhandlingerne for en national strategi på området i gang torsdag. Strategien forventes at være på plads senere i år. 

Dansk Energi mener, at strategien bør understøtte en fleksibel udnyttelse af CO2 til både lagring og anvendelse til nye Power-to-X-brændsler. Og der bør løbende reallokeres CO2 fra lagring til anvendelse i takt med, at efterspørgslen efter de nye grønne brændsler stiger.

– Vi skal huske 2050 og ikke kun fokusere på vores klimamål i 2030, hvor lagring kan bidrage. Der kommer mangel på biogent CO2, så derfor hænger CCS og CCU sammen, siger branchechef i Dansk Energi Martin Dam Wied.

esl

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter