Dansk Energi og DI roser "tiltrængt" cyberudspil
Indenfor de seneste seks måneder er USA’s største olierørledning blevet hacket, og Irlands sundhedsvæsen blevet lammet af it-kriminelle. Danske Norlys er ligeledes blevet ramt af et såkaldt DDoS-angreb. Og trusselsbilledet ser bestemt ikke mildere ud i fremtiden.
Derfor har Forsvarsministeriet præsenteret et udspil til "Et styrket dansk cyberforsvar".
- Cyberangreb er ikke noget, der kommer engang ud i fremtiden. De er her – og de rammer også Danmark, danske myndigheder og virksomheder. Selvom vi har et godt cyberværn i dag, skal vi ruste os til fremtidens udfordringer. Det kræver flere og bedre redskaber. Ikke mindst stiller det krav om stærke kompetencer i hele Danmark, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S).
Udspillet vækker glæde hos både Dansk Energi og Dansk Industri.
– Det er et godt cyberudspil, som regeringen er kommet med. Cybertruslen mod den kritiske infrastruktur - herunder energibranchen - er meget alvorlig. Det seneste halve år er verden blevet ramt af nogle af de mest omfattende hackerangreb, jeg nogensinde har set. De viser, at alle kan blive ramt – også når du ikke er selve målet. Derfor er det vigtigt, at Danmark hele tiden opgraderer sit cyberforsvar, siger Jørgen S. Christensen, forsknings- og teknologidirektør i Dansk Energi.
Regeringen vil skyde 500 mio. kr. ind i det nye initiativ. Pengene kommer fra forsvarsforliget og har været øremærket til nye initiativer til at styrke robustheden af det danske samfunds forsvar mod cyberangreb.
- Det er et stærkt tiltrængt udspil, regeringen kommer med i dag. Vi er nødt til at tage vores cyberforsvar langt mere alvorligt end hidtil. Hvor vi før kunne nøjes med at låse døren og overlade forsvaret af vores sikkerhed til politi og militær, så er vi i dag alligevel sårbare i vores stuer, på kontorerne og i produktionen. Derfor er det helt nødvendigt, at vi som samfund opruster vores cyberforsvar markant, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI.
Hovedpunkterne i regeringens udspil har fokus på initiativer målrettet myndighederne, kritisk infrastruktur, forsvaret og en udbygning af Center for Cybersikkerhed. Derudover er der også en række mindre initiativer i udspillet, som fx forskningsmidler, hurtigere sikkerhedsgodkendelser af it-løsninger og en "Digital Krisehjælp”-hotline.
esl