Den lille kemiker kom på scenen
Der var brintproduktion i miniformat, da brint var emnet i Klima og Energi Teltet under Folkemødet.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

Den lille kemiker kom på scenen

Sikkerhedsbrillerne var fundet frem, da brintbranchens direktør blev stillet et centralt spørgsmål.
20. JUN 2022 9.18

FOLKEMØDE: Konkurrencen var skarp og næsten helt umuligt at hamle op med – egentlig ville ingen have en chance mod ”Pelle og den Lange”, der gav den gas for fuld udblæsning på Folkemødets Klima og Energi Scene.

Men rapperduoen blev udfordret i Klima og Energi Teltet af Siemens Gamesas Frederikke Thim Tømmergaard. Hun er head of corporate affairs global regions og havde taget moderatorrollen i dagen emne: brint.

- Hvad er brint, lød det fra Frederikke Thim Tømmergaard til direktørerne fra to interesseorganisationer brintbranchens Tejs Laustsen Jensen og Dansk Industri Energi Troels Ranis.

- Brint er et grundstof og en energibærer. Jeg har simpelthen taget et lille elektrolyseanlæg med. Det er den lille kemiker, lød det fra Tejs Laustsen Jensen, der fik assistance mens begge brillebærende mænd på scenen iførte sig gule gummihandsker og moderatoren fik udleveret sikkerhedbriller.

- Der ligger en hel lille værdikæde i sådan en brintproduktion for elektrolyseapparatet kunne komme fra Haldor Topsøe, sagde Troels Ranis.

Så kom forklaringen, på fremstillingen af brint i detaljer.

- Nu tager vi noget af al den grønne vindmøllestrøm, som vi har i rigelige mængder fra Nordsøen. Med strømmen spalter vi vandet i brint og ilt, der bare forsvinder op i atomsfæren, lød det spøgefuld fra Tejs Laustsen Jensen.

De jokede om at der endnu ikke er rigelige mængder grøn strøm fra netop offshore vind på Norsøen.

- Brint er så dejligt, det kan bruges til så mange ting. PtX er brint, og ude i verden kalder man det hydrogen på engelsk eller Wasserstoff på tysk, fortalte brintdirektøren, der blev suppleret.

- Vi taler om brændstof til skibsfarten og luftfarten med den grønne strøm som råvaren. Brinten giver os en mulighed for at gemme den grønne strøm. Det åbner også op for at lave grønt stål, selvom det måske ikke lige er hos os, men nærmere i Tyskland eller Sverige, sagde Troels Ranis.

Status på teknologien

- Hvor langt er vi nu, og hvad skal der til, spurgte Frederikke Thim Tømmergaard.

- Værdikæden er som sagt allerede til stede, og jeg synes, vi er godt rustede. Der mangler rammebetingelserne – og vi burde være længere fremme allerede, men det er ikke for sent endnu, sagde Troels Ranis.

Brintdirektøren havde dog en meget vigtig pointe at tilføje.

- Det er vigtig, vi taler om grøn brint, der er lavet af vedvarende energi fra vindkraft eller solceller. Vi ser ikke atomkraft eller fossilenergi som en mulighed i den danske kontekst, tilføjede Tejs Laustsen Jensen slutteligt

 

 

 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter