Det begyndte med uretfærdigheden i et oliefirma
41-årige Lars Schäfer håber, at klimakrisen kan standses med et stop af brugen af fossile brændstoffer.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DOI.dk

Klimakamp mod olie og gas:
Det begyndte med uretfærdigheden i et oliefirma

Som ung droppede Lars Schäfer sin elevplads i et oliefirma, og i dag er han aktivist mod de samme fossile brændstoffer.
20. OKT 2023 10.00

Han har viet sit liv til klimakampen mod fossile brændstoffer og overforbrug. 41-årige Lars Schäfer fra Flensborg er universitetsuddannet lærer i fagene tysk og teknik. Men han arbejdede indtil foråret 2023 som pædagog i en skovbørnehave. Det var et arbejde, som han med egne ord ”elskede”. Alligevel endte han med at opsige sit job for at gøre klimakampen i Die Letzte Generation til sin fuldtidsbeskæftigelse, og dermed lever han i dag af dagpenge.

Når man spørger Lars Schäfer, hvorfor han er blevet en af de klimaaktivister, der limer sig fast til vejbanerne i Tyskland, så begynder historien i landbyen Schinkel, der ligger cirka 80 km syd for Flensborg.

- Jeg voksede op i landsbyen Schinkel, der er en af de første økologiske landsbyer i Tyskland. Min far var lærer og min mor diætist, og jeg havde en super opvækst. Jeg husker en gang at have spurgt mine forældre, hvornår de nogensinde havde skændes. De svarede, det var før jeg blev født, fortæller Lars Schäfer.

Det først fritidsjob fik han allerede som 12-årig, og han endte med at få en læreplads som handelslærling på en oliehandel, der blandt andet solgte benzin og diesel til tankstationer. 

- Jeg så, hvordan priserne op verdenmarkederne gik op på olien, og vi satte priserne op, hvilket er helt fair. Men når priserne gik ned på verdenmarkedet, så beholdt vi den høje pris for at øge profitten. Det var et chok for mig, for jeg kom jo fra et lille økosamfund i Schinkel. Det var uretfærdigt, forklarer Lars Schinkel.

Mens han i dag kun sætter jeg i en bil for at komme på sit ”arbejde” som aktivist, så havde han som handelselev i et oliefirma bil.

- Dengang havde jeg en bil, og siden da har jeg aldrig haft en igen, fortæller han.

Begyndte med cykelaktivisme

Men Lars Schäfer begyndte ikke sin aktivisme direkte med at lime sig fast til veje for at spærre for bilisterne.

- Jeg begyndte med cykelaktivisme, og jeg vil nok sige, at gennembruddet kom i forbindelse med, at Alan Kurdi druknede på flugtruten gennem Middelhavet. Det var der det begyndte, for det var uretfærdigt siger Lars Schäfer, der selv har en seksårig datter.

Her er tale om aktivisme for at fremme brug af cykel frem for bil og Alan Kurdi er den toårige syriske dreng, der døde under flugten over Middelhavet i 2015. Billedet af den døde dreng på stranden gik verden rundt, og blev symbolet på flygtningenkrisen. 

Lars Schäfer peger nemlig på overforbrug og brugen af fossile brændstoffer som en af grundene til at flygtninge strømmende til Europa. Når han i dag limet sig fast til veje, så har det en klar grund.

- Jeg gør det for for at skabe mere retfærdighed og få folk gjort opmærksom på vores overforbrug, lyder det fra aktivisten.

Han er nemlig ikke spor i tvivl om, at de fossile brændstoffer er skyld i uretfærdighederne i verden.

- Jeg håber, flere vil se vores budskab, og forstår at vi har vænnet os til at overforbruge mere, end planeten jorden kan give, siger han.

Og hvor verden ender, hvis vi ikke stopper vores brug af fossile brændstoffer, er han slet ikke i tvivl om.

- Alt kommer til at blive værre med klimaet, og vi kommer til at se en migration henover Middelhavet i uset omfang. Det vil igen betyde, at Europa komme til at lukke sig helt af, siger Lars Schäfer, der har et håb.

- Klimakrisen og det vi ser, er menneskeskabt. Jeg håber, vi kan nå at stoppe det.

 

 

 

 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter