PtX og Fjernvarmepriser:
”Det bliver svært at have en nedadgående spiral”
At overskudsvarme fra det kommende Kassø PtX, kommer til at strømme i fjernvarmen i Rødekro den kommende vinter, betyder ikke, at der bliver billigere fjernvarme hos forbrugerne hos Aabenraa Fjernvarmes omkring 10.000 kunder. En gennemsnitlig fjernvarmekunde betaler nemlig nu i omegnen af 10.000,- kr. årligt – hvilket allerede ligger i den absolut billige ende.
Den fleksible aftale, der er indgået mellem Aabenraa Fjernvarme og Kassø PtX’s ejer European Energy, åbner mulighed for, at der kan strømme endnu mere overskudsvarme end aftalens udgangspunkt på 50.000 MWh hvert år.
- Der er stadigt plads i rørene til at tage en større mængde overskudsvarme, lover Aabenraa Fjernvarmes direktør Tommy Palmholt, inden han vender mod prisspørgmålet:
- Vi skal passe på ikke at stirre os blinde på prisen, det bliver svært at have en nedadgående spiral, for så bliver det svært at investere i de nye grønne løsninger.
Måske bliver det ikke billigere, men det betyder heller ikke prisstigninger.
- Men vi skal hele tiden have øje for prisen, for vi skal have respekt for at holde prisen, siger direktøren.
Grønne planer i skuffen
- Vi kommer til at have grøn energi i form af sol og vind i fremtiden, fortæller Tommy Palmholt, der minder om, at businesscasen skal holdes undervejs.
Men det er slet ikke slut med PtX i Aabenraa kommune, for European Energy er på vej med endnu et e-fuel-anlæg med en elektrolysekapacitet på mindst 150 MW. Det kommer til at give endnu mere overskudsvarme, når det værk bliver en realitet i nærheden af Padborg.
- Det er jo planer, der er tre gange Kassø PtX i den nuværende størrelse. Der vil European Energy kunne levere overskudsvarme til opvarmning af 11.000 boliger, og det er endda et konservativt bud. Så det er værd at holde øje med, siger Tommy Palmholt.
Det er meget mere overskudsvarme end grænsebyen Padborg med sine 4300 indbyggere og det lokale Padborg Fjernvarme ville kunne aftage, men en større fjernvarmeløsning kunne være en løsning.
- Hvis man laver en rørlægning til, så overskudsvarmen kan bruges i Padborg, Bov, Smedeby, Kruså og Kollund foruden ved industrien i Padborg, så kunne det være en løsning, forklarer Tommy Palmholt.
En helt anden mulighed kunne være eksport af overskudsvarmen til Flensborg med knap 90.000 indbyggere lige syd for Padborg i Tyskland. Men det ville være en teknisk udfordring.
- Der er forskellige systemtyper i Danmark og Tyskland, hvor rørene er mindre, for tyskerne har 120 grader i deres fjernvarme. Det kan løses teknisk, men det er ikke lige til, fortæller Tommy Palmholt, der ikke har budt ind på at udvikle i Padborg.
Flere fjernvarmekunder virker tillokkende, men det er vigtigt at bevare et nært forhold til kunderne.
- Jeg har lagt det videre til kommunen, der er ved at lave et PtX-sekretariat, som skal kigge på de afledte muligheder, siger han og glæder sig over udviklingen:
- Det er blevet så fedt at være i Aabenraa Kommune med alle de muligheder, vi har fået.
Tommy Plamholt bor selv i Kliplev i kommunen.
Vækst med kundefokus i behold
Umiddelbart kunne det lyde som om, at mulighederne for at tiltrække endnu flere fjernvarmekunder er tillokkende. Sådan er det ikke helt.
- Vi skal have en størrelse, hvor kunderne stadigvæk kan banke på min dør. Prøv bare lige at kontakte dit elselskab, det er svært. Kunder er for dem nogle besværlige nogle, der har en mening om tingene, puha, siger Tommy Palmholt med en humoristisk sarkasme over, at elseselskaberne kan være svære at komme i kontakt med, mens han selv gerne hører fra kunderne.