Dyrt højdekursus blokerer for flere elektrikerlærlinge indenfor vind
Udviklingchef på Skive College arbejder på en løsning, så GTO-certificater ikke bremser for flere lærlinge på Danmarks eneste branchespecifikke elektrikeruddannelse inden for vindmølleområdet.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

Skive College:
Dyrt højdekursus blokerer for flere elektrikerlærlinge indenfor vind

Danmarks eneste branchespecifikke elektrikeruddannelse til vindmøller oplever bremseklods, der hindrer flere specialiserede elektrikere til den grønne omstilling.
16. AUG 2022 10.20

Fremtiden er noget, som man skal have styr på som udviklingschef, og det har Jens Høffner på Skive College.

Jens Høffner mærker dog en forhindring, der blokerer for at få flere elever ind på den branchespecifikke elektrikeruddannelse til vindmøllebranchen. Det er nemlig sådan, at lærlingene skal have de såkaldte GWO-certifikater på plads, inden de kommer ud i deres praktikpladser. Det inkluderer blandt andet højedetræning og redning. Problemet er, at kurserne er dyre og koster lidt over 40.000 kr.

- Virksomhederne tænker selvfølgelig: Hvad nu hvis ikke det er den rigtige lærling, eller hvad hvis lærlingen alligevel ikke bryder sig om at arbejde i højden. Det er en af grundene til, at vi ikke tør markedsføre uddannelsen endnu mere, forklarer Jens Høffner.

Der er ganske enkelt fare for, at lærlingene ikke vil kunne få en praktikplads, fordi de ikke har de nødvendige GWO-certifikater.

- Det er en bremseklods, forklarer han og om et dilemma, som kan gøre, at der ikke bliver uddannet flere af en efterspurgt type elektrikere. Men Jens Høffner har i den grad forsøgt at skabe opmærksomhed omkring problemerne.

- I juni havde vi foretræde for Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg for at fortælle om problemet, fortæller Jens Høffner, der håber, at politikerne på Christiansborg vil finde en løsning.

Han har også skrevet til direktøren for den nye brancheorganisation Green Power Denmark, Kristian Jensen, så der kan blive fundet en løsning, der kan sikre, der kommer flere elektrikerlærlinge på uddannelsen til vindmøllebranchen.

Højvoltselektrikere bliver også efterspurgte

Fremtiden her hænger nemlig sammen med den grønne omstilling og den infrastruktur, der skal skabes. Både Danmark og Europa skal have en udbygget en infrastruktur til havvind på Nordsøen og Østersøen.

- Hele distributionsnettet skal udbygges, og det kommer til at betyde, at vi vil opleve en øget efterspørgsel efter højvoltselektrikere i Danmark. Det samme gælder i Tyskland. Lige nu så går den almindelige elektrikeruddannelse kun til 1000 volt, og det er ikke nok til fremtiden, siger Jens Høffner.

Han er heller ikke et øjeblik i tvivl om, hvad det også kommer til at betyde.

- Der kommer en enorm efterspørgsel på at blive opkvalificeret til at kunne håndtere højere volt, fortæller Jens Høffner.

Derfor har Skive College endnu et kort i ærmet til at kunne øge sit forspring, når det drejer sig om at uddanne og til den grønne omstilling.

- Vi undersøger mulighederne for at etablere et højvoltsundervisnings- og træningsfelt. Vi har allerede store kunder, der efterlyser den træningfacilitet, fortæller Jens Høffner.

Det vil være en mulighed, der vil have en stor betydning for undervisningen.

- Her vil være et felt, der er én til én med virkeligheden. Så det bliver det tættest mulige på virkeligheden, som man kan komme. Så vidt jeg ved, så findes et sådan træningfelt ikke i Danmark eller Europa, siger Jens Høffner.

Der er dog også andre kurser som, der bliver behov for i fremtiden med flere vindmøller. Her er Skive College også klar, når tiden er inde.

- Der kommer til at være flere specielle moduler indenfor hydrauliske systemer, som dem der er i vindmøller, lover udviklingchefen.

Skive College uddanner allerede som det eneste sted i Danmark branchespecifikke elektrikere kun til vindmøller og forsyningsoperatører. Forsyningsoperatører overvåger og reparerer elkabler i forbindelse med omformerstationer og tilslutning af vindmøller samt solcelleanlæg til elnettet. Forsyningsoperatører er en to-årig uddannelse, der gennemsnitlig giver en månedsløn på 42.000,- kr.

 

 

 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter