Energikrisen bremsede dansk elforbrug

Danskernes samlede elforbrug steg i 2023 markant mindre, end hvad der var trenden op til, at energikrisen brød ud i 2022. Samtidig giver solceller stadigt flere timer med negative elpriser.
11. JUL 2024 12.04

Forsyningstilsynets nye markedsrapport for engrosmarkedet for el er offentliggjort i dag, og der er nyt om danskernes strømforbrug, som har oplevet en påvirkning af den europæiske energikrise.

Ifølge rapporten var det samlede danske elforbrug i 2023 på 36,1 TWh. Det var en stigning på blot 1,7 pct. i forhold til 2022 og dermed markant lavere end den historiske trend i årene op til, at Danmark blev ramt af energikrisen i 2022.

Virksomhederne skiftede fra gas til el

Energikrisen kan da også anses som årsag til den lave stigning i det samlede elforbrug i 2023. Elpriserne lå fortsat højt, samtidig med at husholdninger og det offentlige fortsatte med markante besparelser på elforbruget. Omvendt så det ud for virksomhederne, hvor vi så en mindre stigning i elforbruget, hvilket formentlig skyldes en generel konvertering fra gas til el. Forsyningstilsynet forventer, at det generelle elforbrug igen kommer til at stige som før i takt med øget elektrificering af sektorer som transport og varmeforsyning.

Solenergi skaber negative elpriser

Forsyningstilsynets nye overvågningsrapport beskriver også et historisk højt antal timer med negative elpriser i 2023. Her var der tale om 281 timer i Vestdanmark (inkl. Jylland og Fyn) og 231 timer i Østdanmark. Til sammenligning forekom de negative priser i 2022 bare i 26 timer i Vestdanmark, mens der ikke var nogen tilfælde i DK2 i 2022. De negative priser i 2023 forekom især i sommermånederne og skyldes navnlig en høj udbygning af elproduktionen fra solceller. Tendensen til nedadgående pres på elpriserne som følge af solenergi går igen på hele det europæiske marked, fremgår det endvidere af Forsyningstilsynets rapport.

 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter