Er der vind nok til PtX for alle?

Power-to-X kan blive det næste store energieventyr for Danmark, men spørgsmålet er nu, om der er vind nok til at realisere alle de grønne PtX-drømme.
25. FEB 2021 16.30

Denne uge har i høj grad stået i det grønne lys fra Power-to-X. Det startede da Copenhagen Infrastructure Partners mandag annoncerede planer om at opføre et 1 GW PtX-anlæg i Esbjerg, som skal klar i 2026. 

Senere meldte Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) så ud, at der vil komme en national PtX-strategi i år, som blev fulgt op af en indledende høring i Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg, hvor en række af sektorens relevante aktører kunne melde deres perspektiver, overvejelser og bekymringer ind for en kommende strategi.

Men mens der kommer flere og flere lovende PtX-projekter, rejser det samtidig et spørgsmål om, hvordan man sikrer sig nok grøn energi til at drive de kommende anlæg. 

- Det er utrolig godt, at der nu også ser ud til at komme mere gang i elektrificeringen af de svære dele af samfundet gennem PtX, da det er afgørende for vores klimaambitioner på både kort og lang sigt. Derfor er det afgørende vigtigt, at den kommende strategi også forholder sig til, at der er tilstrækkelig med grøn strøm til at vi ikke kun kan fortrænge sort strøm i stikkontakterne til elbiler med mere, men at der også er nok til en skalering på den grønne PtX-produktion, siger Jan Hylleberg, administrerende direktør i Wind Denmark i en fælles pressemeddelelse med Brintbranchen.

Når den grønne strøm skal blive til eksempelvis fremdriftsenergi i den tunge transport, er der et stort energitab på op mod 80 pct. 

Der er derfor et meget større behov for grøn strøm end til blot at skulle dække danskernes husbehov. Derfor bliver det endnu mere nødvendigt, at der ikke kommer til at være forsinkelser med udbygningen af den danske vindkapacitet med eksempelvis havvindmølleparker. 

Jan Hylleberg undrer sig derfor over, at staten overvejer at indføre havbundsleje i forbindelse med kommende havvindmølleparker, som så kan fungere som en indtægtskilde for staten. 

- Det er helt klart et paradoks og dilemma af de store, hvis man via en konkurrence om adgang til den danske havbund gør strømmen dyrere gennem at kræve havbundsleje i fremtiden og samtidig ventes at sikre billig strøm til PtX-anlæg. Det er en udfordring, der kun er en løsning på, og det er at sætte havbunden fri, så vi kan høste mest mulig havvind og dermed få adgang til mest mulig grøn strøm til bl.a. PtX, men også eksport, siger Jan Hylleberg.

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter