Klimafolkemøde 2024:
Er energifællesskaber vejen frem?
- Hvis I er kommet hertil med tog, så er I med garanti kommet igennem Hvidovre, siger forstadsbyens borgmester Anders Wolf Andresen (S) som det første, inden han dykker ned i emnet i debatten på rød scene på Klimafolkemøde 2024 i Middelfart under titlen: Energifællesskaber Danmark.
I Hvidovre er der ambitioner på klimaets vegne, som der faktisk er en plan og vision til at få til at lykkes.
- Vi har et mål om at være klimaneutrale i 2045. Hvis I kigger på Google Maps over Hvidovre, så vil I se, at vi har store erhvervsområder, og en tredjedel af vores energiforbrug er erhvervsområdets, siger borgmesteren og uddyber planen:
- Derfor har vi et kæmpe behov for at udbygge en lokal elproduktion fra sol og vind. Når I ser på kortet over Avedøre Holme, så er der alle muligheder for at sætte solceller og vindmøller op. Men de må ikke dele energien, og det skal der gøres noget ved.
Selvom potentialet allerede er stort på virksomhedernes tage, så ser han mulighed for endnu flere solceller et utraditionelt sted.
- Hvis ikke det er nok med virksomhedernes tagflader, så lad os overdække motorvejen, der er på vej til at blive udvidet til ti spor, lyder det.
Forsyningssikkerhed hos virksomhederne
Krigen i Ukraine spøger i kulissen, og selvom forsyningssikkerheden er høj i Danmark, så bliver der tænkt i worst-case-scenarier. Sådan er det også i Hvidovre, og Anders Wolf Andresen ser en fordel netop i at være selvforsynende.
- Et stort erhvervsområde, der er selvforsynende, vil også øge forsyningssikkerheden, hvis der skulle ske noget med elnettet. Og det ville også gøre, at vi ikke belaster elnettet, slutter Hvidovre-borgmesteren.
En af de lokale virksomhedsledere har taget vejen fra Hvidovre til Middelfart sammen med borgmesteren, og direktøren er i den grad begejstret.
- Vi kan blive selvforsynende med fire vindmøller og solceller på 75 pct. af tagfladerne i energifællesskabet. Det vil kun være 20 pct. af tiden, hvor vi skal have strøm fra nettet. Det vil også være med til at aflaste elnettet, slår direktøren fra KLS Pureprint, Kasper Larsen, fast.
Og det er ikke kun de små og mellemstore virksomheder, der vil have gavn af sådan et energifællesskab.
- Alle virksomheder, selv de største, vil få noget ud af det. Udfordringen er, at der er en EU-lov, der giver de små virksomheder lov til at lave energifællesskaber. Men der er ingen EU-lov, der giver de store virksomheder lov, og det skal løses, siger Kasper Larsen.
Direktør for elselskab: Danmark har høj forsyningssikkerhed
Direktøren for forsyningsselskabet Trefor fra Trekantområdet ser lidt anderledes på ordet energifællesskab.
- Energifællesskaber er det helt rigtige. Vi har allerede et godt energifællesskab i Danmark, sådan var det også under energikrisen. Forsyningssikkerheden fungerer i Danmark, og der har kun været to udfald siden 2003 i Danmark. Det var i seks timer på Sjælland og så en gang i Nordjylland, siger Trefors direktør Charles Nielsen.
Hvis der skal opstå mindre lokale energifællesskaber, der også leverer til elnettet, så står én ting helt klart for direktøren.
- Med små energifællesskaber, så tilføjer man nogle øer. Og hvis de vil være en del af elnettet, så skal de også betale for at være en del af elnettet, foruden at det kræver noget teknik. Det er et rigtigt fint energifællesskab, som vi allerede har, siger Charles Nielsen.