Erhvervsskolerne har mistet over 1,5 mia. kr. siden 2015

Et hullet system betyder at erhvervsskolerne har mistet cirka 1,5 mia. kr. siden 2015. Nu vil forening have politisk forhandling
8. MAJ 2023 9.01

Priserne på materialer, papir, kuglepenne, lønninger og alt muligt andet, der skal til for at drive en skole, stiger. Men det tilskud pr. elev, som erhvervsskolerne har modtaget hvert år siden 2015, kan ikke følge med prisstigningerne. Det skriver SMVdanmark i en pressemeddelelse.

I en analyse foretaget af SMVdanmark, kan man se at for hver gang priser og lønninger er steget 100 kr. siden 2015, har langt de fleste erhvervsskoler modtaget 91-93 kr. i kompensation. Det betyder ifølge SMVdanmark, at der reelt er blevet færre penge år for år at drive erhvervsskole for. Det er sket for 108 ud af 111 erhvervsuddannelser.

Thomas Gress, seniorøkonom i SMVdanmark, er bekymret for, hvad det betyder for mulighederne for at uddanne flere, dygtige faglærte.

- Vi står over for en massiv mangel på faglærte i fremtiden. De næste ti år forsvinder der 80.000 faglærte, uden at nogen erstatter dem, så vi er stærkt afhængige af, at vi uddanner mange flere. Men når man mister mellem 7 og 9 pct. af budgettet, og derfor skal finde besparelser, så vil det næsten med sikkerhed gå ud over kvaliteten af uddannelserne.

Vil indgå forhandlinger

SMVdanmark opfordrer til, at der indkaldes til politiske forhandlinger om erhvervsuddannelserne.

- Vi mener, at der skal tilføres 2,5 mia. kr. til det her område. 1,5 mia. kr. til at lukke det hul, som der er opstået gennem flere år, og 1 mia. kr. til et kvalitetsløft. Og det kan kun gå for langsomt, siger Thomas Gress.

Han mener, at politikerne tydeligvis godt kan, hvis de vil, for SOSU-uddannelserne har, som de eneste, fået ekstra penge i form af et økonomisk løft på 6,4 pct. af taxametertilskuddet.

lal

This article has been automatically translated from danish.
Hanstholm Havn
Sign up for the newsletter