Esbjergs borgmester: Hvorfor ikke lægge vores fjernvarme øst på langs motorvejen
Fra venstre i panelet HØSTs projekt-direktør David Dupont-Mouritzen, borgmester Jesper Frost Rasmussen, Adm. dir. Christian Udby, professor Lasse Rosendahl og Adm. dir. Kim Morten debaterede ivrigt fremtiden fjernvarme med PtX.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

Vision: PtX & fjernvarme:
Esbjergs borgmester: Hvorfor ikke lægge vores fjernvarme øst på langs motorvejen

Fjernvarme-ambitionerne er store i Danmarks energihovedstad, når storskala PtX-anlæggene kommer. Nu er realiteten, der mangler dog langsigtede priser på grøn strøm, advarer projektdirektør.
27. SEP 2022 8.31

Fjernvarme er det nye sort, og det kunne man mærke til paneldebat om fjernvarme og PtX hos DIN Forsyning i Esbjerg, som CIP HØST var vært for. Den grønne omstilling er eftertragtet over hele verden, og det mærker Esbjergs borgmester og formand for Dansk Fjernvarme Jesper Frost Rasmussen (V) og. Han er netop hjemvendt fra New York for at tale i FN's generalforsamling.

- Jeg havde ti minutter til at fortælle om, hvordan vi gør. Statsminister Mette Frederiksen havde kun fem minutter. Man må forstille sig, at amerikanerne står som Moses ved det Røde Hav. De har godt nok besluttet, at de skal have 30 GW havvind ved 2030 – men de har ingen produktionsfaciliteter. Og de har heller ingen havne til at udskibe vindmøllerne fra. De kan virkelig lære noget af os, og det var derfor jeg havde fået mere tid end statsministeren, kunne Jesper Frost Rasmussen fortælle.

En af debattens andre deltagere var direktør Christian Udby fra Din Forsyning i Esbjerg, der også allerede leverer fjernvarme til Varde. Dagens emne fjernvarme og PtX lover da også allerede endnu bedre tider for fjernvarmen i og omkring Esbjerg.

- Vi ved allerede, der kommer til at være langt mere varm vand, end vi kan bruge. Det er, når alle PtX-anlæggene bliver til noget. Der kommer også til at være behov for køling om sommeren. Totalt set så får vi den bedste plads her, lover Christian Udby.

Esbjergs borgmester havde netop Christian Udbys direktørpost hos Din Forsyning, inden han blev politiker på fuld tid. Derfor har Jesper Frost Rasmussen i den grad allerede en ide til, hvad den overskydende varme skal bruges til.

- Vi skal ikke bare lægge fjernvarmen til Bramming og Ribe. Nej, lad os forsætte og føre fjernvarmen langs motorvejen til den andre byer øst på, siger Jesper Frost Rasmussen.

Inden selve paneldebatten blev skudt i gang, har han lige mindet om, hvor kort tid det er siden, det var ganske umuligt at fylde en hal med nye fjernvarmekunder. Sådan er det ikke mere – tværtimod.

Et stemningsveksel

Debattens moderator Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen mindede også om en anden ting.

- Der er en del oplysningarbejde i det her, og det glæder mig som gammel højskolemand. Der er 370 fjernvarmeselskaber i Danmark, som leverer varme til 1,8 mio. danske hustande. Allerede i 2030 vil det tal være op mod 2 mio., begyndte Kim Mortensen, der også var hurtig til at sætte fjernvarme i en hel anden kontekst.

- Hvis vi kigger på det geopolitiske i det, så spiller fjernvarmen en afgørende rolle i det. Hele udlandet kigger på, hvordan vi gør i Danmark, forsikrerede direktøren.

De kommende muligheder med PtX er måske ikke nogen ny teknologi, men bare for få år siden var der ikke meget tiltro til netop PtX.

- Det er ikke meget mere end fem år siden, jeg selv har gjort mig lystig over PtX. Beregningen med at hele vindmølleparken Horns Rev 2 kun kunne levere grønt brændstof til et tankskibs forbrug på et år gjorde det. Men nu er vi kommer til et helt andet niveau.

PtX i storskala

HØST PtX-projektet kommer til at ligge i Esbjerg-forstaden Måde, hvor der skal produceres ammoniak fra grøn vindmøllestrøm i fremtiden. Ammoniaken både bruges til produktion af kunstgødning til landbruget og som brændstof til skibsfarten. Værket skal være på en GW, og det er en helt ny størrelse, selvom schweiziske H2 Energy også planlægger en værk af samme størrelse i Esbjerg.

- HØST er et storskala PtX-anlæg, og det er nyt. Af samme grund er prisen på den grønne strøm vigtig for os. Hvis vi kigger tilbage på the Esbjerg Declaration, der blev underskrevet her i foråret, så er vi en vigtig del af, at det kommer til at kunne lade sig gøre. Vi er i stand til at aftage mere eller mindre strøm alt efter, hvor meget der bliver produceret. Men vi skal have faste priser på strømmen i en ti-årig periode, inden vi kan gå videre, fortæller CIP’s HØST projektdirektør David Dupont-Mouritzen, der samtidig kunne forsikre om, finansieringen allerede er klar.

- Vores investorer er pensionselskaber og forsikringer, der normalt er vant til et afkast, der er langt større end det her.

PensionDanmark er en af investorerne bag HØST.

Enormt potentiale for fjernvarmen

Sidste deltager i panelet kunne give et konkret billede på, hvilket udbytte der er for fjernvarmen i Esbjerg alene med et en GW PtX-værk.

- Når vi i fremtiden kommer til at have grøn strøm nok, så vil et en GW PtX-anlæg kunne give varmt overskudsvand for op til 300 MW på en god dag. For os som forskere ligger der en kæmpe opgave, så vores viden kommer ud og bidrager til, det kan lade sig gøre, lød det fra energi-professor Lasse Rosendahl fra Aalborg Universitet, der også har en afdeling med 50 forskere i Esbjerg.

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter