Et skridt videre mod CCS

Energistyrelsen har modtaget to ansøgninger til Danmarks første udbud af tilladelser til lagring af CO2
KORT NYT5. OKT 2022 10.53

Energistyrelsen søsatte den i august måned første udbud af tilladelser af lagring af CO2 i den danske undergrund i Nordsøen. Nu er der ved ansøgningsfristens modtaget to ansøgninger  Energistyrelsen, lyder det i en pressemedelelse fra  Energistyrelsen.

Styrelsen har ved ansøgningsfristens udløb den 1. oktober modtaget to ansøgninger. Der er tre selskaber er involveret i ansøgningerne; et konsortium bestående af INEOS og Wintershall Dea International samt TotalEnergies EP Danmark A/S. Desuden vil Nordsøfonden få en andel på 20 procent i alle de kommende licenser.

- Vi er i Energistyrelsen meget glade for selskabernes interesse for at lagre CO2 i Nordsøen. Det viser, at de også ser et stort potentiale i CO2-lagring i den danske undergrund. Fangst og lagring af CO2 spiller en væsentlig rolle i den danske klimapolitik, og det er derfor en vigtig milepæl at skulle behandle de første ansøgninger om fuldskala CO2-lagring, fortæller Henrik Sülsbruck, der er kontorchef i Energistyrelsen.

Tilladelser måske i 2023 

Energistyrelsen vil i den kommende tid gennemgå ansøgningerne og vurdere den tekniske og finansielle kapacitet og de arbejdsprogrammer, selskaberne har fremlagt i ansøgningerne. Inden tilladelserne gives, skal klima-, energi-, og forsyningsministeren efter reglerne i undergrundsloven forelægge en redegørelse for Folketingets Klima-, Energi-, og Forsyningsudvalg om, hvilke tilladelser ministeren agter at udstede. Det forventes, at eventuelle tilladelser vil blive udstedt i begyndelsen af 2023.

Udbuddet følger op på de politiske aftaler om fangst og lagring af CO2. Regeringen - Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet indgik den 30. juni 2021 aftale om En køreplan for lagring af CO2.

I den aftale fremgår det, at fangst og lagring af CO2  at CCS spiller en væsentlig rolle i at indfri de nationale klimamål. CCS-teknologien skal bidrage til at reducere udledninger, der ellers er vanskelige at reducere på anden vis. CCS kan samtidig bruges til at skabe negative emissioner.

Aftalen blev fulgt op med en aftale om rammevilkårene for CO2-lagring af 21. juni 2022. Det fremgår af aftalen, at staten som udgangspunkt indgår med et ejerskab af tilladelser til alle danske CO2-lagre.

Udbuddet af tilladelser til CO2-lagring i Nordsøen er således et skridt på vejen mod implementeringen af aftalerne om CCS-strategien.

jel

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter