EUs Marshall Plan skal være grøn
Foto: EU Parliament, Multimedia Centre

EU's 'Marshall Plan' skal være grøn

EU arbejder hårdt for at hjælpe Europa gennem coronakrisen med en enorm 'Marshall Plan'. Det er dog vigtigt, at hjælpepakken tager højde for den grønne omstilling, lyder det fra Dansk Energi.
7. APR 2020 11.56

Coronakrisen har ramt så hårdt, at det efterhånden er svært er svært at finde de rette ord til at beskrive situationen. Der blev hurtigt taget krigslingo i brug, og nu kan krigsmetaforen også tages i brug, når det kommer til hjælpepakkerne. Således arbejde opfordrer EU-Kommisionsformand Ursula Von der Leyen til at skabe en ny 'Marshall Plan', der skal løftes Europa ud af krisen. 

Planen skal ledes af Frans Timmermans, første næstformand for Kommissionen og i spidsen af den europæiske klimaplan, og EU's ledere har understreget, at den grønne transition skal integreres i genopretningsplanen. Og det er vigtigt signal at sende, lyder det fra Dansk Energi

- Europa har brug for at genstarte økonomien efter coronakrisen, og det kan vi lige så godt gøre ved også at investere i grøn omstilling. European Green Deal bliver gang på gang præsenteret som Europas nye vækststrategi, så det giver mening, at den er styrende for den nye genopretningsplan, siger Anders Stouge, viceadministrerende direktør i Dansk Energi. 

Forinden havde 31 europæiske energiorganisationer sendt et fælles brev, hvor de havde opfordret til at Europas klimaplan skal være en integreret del af den økonomiske genopretningsplan. 

- Vi skal tænke langsigtet i de kortsigtede tiltag. For på den anden side af coronakrisen står vi stadigvæk overfor en klimakrise, som også skal løses. Omstilling til grøn elproduktion og -forbrug og fremtidssikring af det europæiske elnet er nogle centrale løsninger på, hvordan vi kickstarter europæisk økonomi efter coronakrisen. Klimainvesteringer skal fremskyndes for at skabe aktivitet, ikke udskydes, siger Anders Stouge.

Og der er store summer at skyde af på aktiviteter. I alt har EU’s institutioner og de enkelte medlemsstater vedtaget corona-tiltag til en samlet værdi af 2.770 mia. euro, ligesom Den Europæiske Centralbank og Den Europæiske Investeringsbank står klar med lån og opkøb af obligationer for at hjælpe Europa gennem krisen. 

esl

 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter