EU vil styrke konkurrenceevne men tempoet får kritik

EU-ledere ventes fredag at udstikke vejen til at styrke konkurrenceevnen. Men tempo halter, erkender Mette F.  
8. NOV 2024 12.38

- Det er bydende nødvendigt, at vi hurtigst muligt får lukket innovations- og produktivitetsgabet, både i forhold til vores globale konkurrenter og inden for EU.

Sådan lyder det i et udkast til konklusioner fra det uformelle EU-topmøde i Budapest. Her ventes EU-landenes ledere fredag at nå til enighed om en erklæring, der skal styrke konkurrenceevnen i EU.

Men tempoet i den konkrete handling, som planen indeholder, får kritik. Blandt andet lægger erklæringen op til, at EU-Kommissionen først til juni næste år skal komme med en plan for at styrke det indre marked.

Først i 2026 skal en "Savings and investment Union" ifølge udkastet være i funktion. Den er en bredere udgave af den kapitalmarkedsunion, som EU-landene i årevis har bakset med at få på plads.

DI glæder sig over udsigten til handling

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen, glæder sig over udsigten til handling, men savner et langt højere tempo i lyset af den nye politiske virkelighed, der tegner sig efter Trumps valgsejr i USA.

- Europa har længe været udfordret, og vi risikerer at blive en taberregion, hvis der ikke arbejdes målrettet og hurtigt med at forbedre EU's konkurrenceevne, siger Lars Sandahl Sørensen.

Danske virksomheder frygter blandt andet, at Trump vil lægge en told på ti til 20 pct. på europæiske varer. Også færre amerikanske investeringer i grøn omstilling kan ramme danske virksomheder.

- Tempo er afgørende i en verden i hastig forandring. Og derfor må jeg bare sige, at det altså ikke er godt nok, at de indsatser, EU-lederne vil iværksætte for at styrke EU’s konkurrenceevne, først kommer i 2025 og 2026.

- Der er brug for er en konkret handlingsplan med konkrete initiativer til at styrke EU’s konkurrencekraft lige nu, siger Lars Sandahl Sørensen.

Mette Frederiksen har tal med Trump

Statsminister Mette Frederiksen (S) havde torsdag en 12 minutter lang telefonsamtale med Donald Trump. Her understregede hun Danmarks ønske om at undgå en økonomisk konflikt med USA.

- Det er rigtig dårligt nyt, hvis det er sådan, det går, for Danmark er et lille land med en åben økonomi, der lever af vores eksportvirksomheder, så jeg kan godt forstå, at man rundt omkring i dansk erhvervsliv er fuldt ud opmærksom på situationen, siger Mette Frederiksen.

Hun deler også erhvervslivets utålmodighed, selvom udkastet til erklæringen fra topmødet blandt andet også lægger op til "uden forsinkelser" at reducere rapporteringskrav til virksomheder med 25 pct. Et stort ønske gennem lang tid fra især små og mellemstore virksomheder.

- Jeg synes som regel også, at tingene skal gå hurtigere, fordi jeg er så utålmodig af natur. Vi må gøre, hvad vi kan for at komme ud over stepperne nu. Der er meget, der haster, siger Mette Frederiksen.


/ritzau/
 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter