Faglærermanglen kan løses – men tavle-angsten skal overvindes
Uddannelsesleder Kenneth N. Olesen satser på erfarne elektrikere, når der skal rekrutteres nye faglærer.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

Skive College:
Faglærermanglen kan løses – men tavle-angsten skal overvindes

Uddannelseslederpå Skive College har en ide til at finde flere faglærer i elektrikerbranchen, hvor der er stor konkurrence om arbejdskraften.
22. AUG 2022 11.01

Kenneth N. Olesen er uddannelsesleder på elektrikeruddannelsen på Skive College, der huser Dammarks eneste brancherettede elektrikeruddannelse til vindmøller. Der er run på i elektrikerbranchen, og det mærkes også i Skive.

- Branchen skriger på arbejdskraft, og derfor er vores udfordring rekruttering af faglærere. Det er ikke nemt, selvom vi holder tæt kontakt med branchen. Der kommer ansøgere, men det tager tid at finde de rigtigt kandidater. Løn og lokalitet spiller også en rolle, fortæller Kenneth N. Olesen.

Ønskekandidaten findes også for uddannelseschefen, for der er en type, der passer specielt godt ind af flere grunde.

- Den ideelle kandidat er omkring de 50 år. Det er en alder, hvor der måske er et dårligt knæ eller andre skavanker, der gør arbejdet lidt sværere. Her er den store erfaring, som vi gerne vil have, fortæller Kenneth N. Olesen.

Selvom fagligheden er høj hos den type medarbejder, så er der en anden ting, der afholder den kandidater fra at søge.

- Jeg hører tit: ”Nu har jeg været ude i felten i 20 år, jeg skal ikke op og stå foran tavlen”, fortæller Kenneth N. Olesen, der dog ikke giver så let op.

Her kommer den tætte dialog med branchen i spil, for uddannelseslederen inviterer ganske enkelt egnede kandidater på besøg, og så sejrer fagligheden nogle gange.

- Hvis først de står foran kursister, så har den type kandidat tit en god faglig historie at fortælle, siger Kenneth N. Olesen.

Lønnen tæller stadig

Selv når ønskekandidaten måske har fået mod til at stille sig op foran tavlen, så er konkurrencen og lønnenspørgsmålet, der stadig.

- Branchen mangler jo også elektrikerne selv, og selvom løn er ikke alt, så har den en betydning. Det er et klokkeklart parameter, siger Kenneth N. Olesen.

Der er dog også en anden ting, der har uddannelseslederens fokus. Han deler nemlig fuldtud Skive Colleges udviklingchefs opfattelse, om nødvendigheden af højdetræning for den brancherettede elektrikeruddannelse kun for vindmøller. De såkaldte Global Wind Organization (GWO) certifikater er et krav for at kunne arbejde i vindmøller. Den krævede kursuspakke koster lidt over 40.000 kr., og det kan praktikstederne ikke betale.

- GWO-højdetræning skal bygges ind i uddannelsen, det kommer man ikke udenom. Den lille elektrikermester kan ikke betale det, og de store firmaer kan heller ikke, fortæller Kenneth N. Olesen.

I øjeblikket der fem elever på den brancherettede elektrikeruddannelse til vindmøller, foruden er der også uddannelsen til forsyningsoperatør.

- Vi vil være frontrunner og lead, som vi er på forsyningoperatør-uddannelsen, siger Kenneth N. Olesen, og han levner ingen tvivl om en ting: Viljen til at levere uddannelserne til den grønne omstilling.

- Kan vi følge med til at uddanne til den grønne omstilling?, spørger Kenneth N. Olesen retorisk og givet straks svaret selv.

- Ja, det kan vi, slutter Kenneth N. Olesen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter